Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

    decofire
    0 7978
    Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

    Dziś coś dla miłośników grillowania steków oraz dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej na temat tego jakie są rodzaje steków, czym się charakteryzują i jak należy je przyrządzać na ruszcie…

    Stek Rib Eye

    Stek Rib Eye

    Steki rib eye wykrawa się z antrykotu. Ich przerośnięta tłuszczem tkanka mięsna, gwarantuje największą przyjemność z jedzenia. Odetnij zewnętrzną warstwę tłuszczu, grubości ok. 5 cm, żeby podczas grillowania nie strzelały płomienie.

    Stek Strip

    Ten stek pochodzi z grubego rostbefu i bywa nazywany stekiem klubowym lub nowojorskim. Dosyć chudy kawałek mięsa, nieco twardszy od steku z antrykotu lub polędwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku.

    Filet Mignon

    Steki z polędwicy, są bardzo miękkie, lecz także odpowiednio drogie. Piecze się je bardzo krótko, metodą bezpośrednią w bardzo wysokiej temperaturze.

    Stek Mignon

    Stek Porterhouse

    Klasyczny stek, który składa się z polędwicy i rostbefu, przedzielonych kością. Steki te grilluję się najpierw metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze, a następnie w niższej.

    Stek T-Bone

    Jest podobny do steku porterhouse lecz z mniejszym kawałkiem polędwicy, ponieważ pochodzi z umiejscowionego bardziej z przodu, kawałka tuszy wołowej.

    T-Bone Stek

    Stek Sirloin

    Wykrojony z cienkiego rostbefu stek, odznacza się delikatnym marmurkowaniem. Doskonale nadaję się na szaszłyki. Mięso jest najlepsze gdy niteczki tłuszczu są w nim dobrze widoczne.

    Pieczeń Pastorska

    Pieczeń pastorska, nazywana też  burmistrzowską, jest chudym kawałkiem mięsa, który nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku jak i do grillowania jak duży stek. Mięso jest stosunkowo tanie i aromatyczne.

    Stek z Łaty

    Ten stek wykrawa się z łaty, poniżej polędwicy. Ma płaski, owalny kształt i długie wyraźne, widoczne włókna. Cieszy się coraz większą popularnością, należy zawsze pokroić go w poprzek włókien.

    Stek Skirt

    Stek ten jest gęsto przerośnięty tłuszczem. Wykrawa się go z przepony wołowej i niekiedy bywa bardzo łykowaty. Po grillowaniu jest jednak bardziej soczysty i aromatyczny niż stek z łaty, zwłaszcza gdy wcześniej leżał w marynacie.

    Stek Skirt

    Stek w fałszywej polędwicy

    Zwykle z łopatki wołowej nie przyrządza się steków, ale tutaj robimy wyjątek. Stek wykrojony z wysokiej części łopatki jest niezwykle delikatny.

    Kiedy steki są upieczone?

    Pożądany stopień wypieczenia większego kawałka mięsa, można łatwo sprawdzić za pomocą specjalnego termometru. Należy go wbić w najgrubszą część mięsa i jeżeli temperatura jest niższa o 2-5 stopni od oczekiwanej, mięso można zdjąć z grilla. Większe kawałki pieczeni wołowej, lub udziec jagnięcy nadal bowiem się pieką, kiedy odpoczywają – zawinięte w folię aluminiową w temperaturze pokojowej. W tym czasie w ich wnętrzu rozchodzą się soki.

    Termometrem znacznie trudniej sprawdzić stopień wypieczenia steków i kotletów, gdyż w obu przypadkach temperaturę należy mierzyć dokładnie w środku mięsa. Zdecydowanie łatwiej zrobić to palcem. Większość surowych steków jest miękka jak głąb kciuka rozluźnionej dłoni i stopniowo twardnieje w trakcie pieczenia.

    GD Star Rating
    loading...
    Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

    PODOBNE ARTYKUŁY