Grill360 Aktualności ze świata grillowania Rolowany boczek z rożna

Rolowany boczek z rożna [PRZEPIS]

decofire
0 71
Rolowany boczek z rożna [PRZEPIS]

Prawdziwa grillowa uczta nie może obyć się bez boczku. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają rolowany boczek nadziewany śliwką, szałwią i cebulą. Sprawdź przepis!

Rolowany boczek z rożna – składniki:

  • boczek
  • szałwia
  • cebula czerwona
  • śliwki suszone
  • cukier
  • papryka wędzona
  • chilli
  • cząber
  • pieprz biały
  • czosnek

Sprawdź też: Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą [PRZEPIS]

Rolowany boczek z rożna – przygotowanie:

Suszoną śliwkę, czerwoną cebulę i szałwię siekamy.

boczek

Boczek solankujemy przez całą noc. Następnie przygotowujemy go do rolowania (można go przeciąć na pół i odkroić kości).

boczek

Cukier, chilli, paprykę wędzoną, cząber, pieprz biały i czosnek mieszamy ze sobą i posypujemy mięso. Na boczku układamy posiekaną śliwkę suszoną, cebulę czerwoną i szałwię. Mięso zwijamy i wiążemy sznurkiem.

Rolowany boczek z grilla

Roladę nabijamy na rożen i wkładamy na grilla. Całość pieczemy około 2 godzin. Po tym czasie boczek zdejmujemy z rusztu i rożna, przecinamy sznurek, a mięso kroimy na grube plastry.

boczek

Smacznego!

Zobacz ten przepis na naszym kanale na YouTubie!

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 81