Odpowiednio skomponowane dodatki sprawiają, że danie staje się jeszcze bardziej smaczne. W jaki sposób przygotować sałatkę, aby podkreśliła smak serwowanych rarytasów z grilla?
Warzywa doskonale komponują się ze specjałami z grilla. Najlepiej, aby był to grill z bogatej oferty marki Weber. Wystarczy dosłownie chwila, aby z sałaty, ogórka i pomidora wyczarować przepyszną sałatkę!
Sałata i koperek
O tym, jak smakuje wiosna, wie każdy, kto kiedykolwiek robił sałatkę z chrupiącej lodowej sałaty, pomidorów, zielonego ogórka, żółtej papryki oraz koperku. Wszystkie ze składników wystarczy wymyć i pokroić na duże kawałki. Na sam koniec delikatnie skrapiamy całość sosem winegret. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania tego słynnego dressingu. Wystarczy do tego musztarda, olej, ocet i szczypta suszonych ziół. Voila! Gotowe!
Sałatka z kapustą pekińska i kukurydzą
Do grillowanych kiełbasek doskonale pasuje sałatka z drobno posiekanej kapusty pekińskiej. Wystarczy do niej dodać puszkę groszku, puszkę kukurydzy, czerwoną cebulę, paprykę konserwową oraz szczypiorek. Całość należy doprawić do smaku i dodać łyżkę lub dwie majonezu. Prawda, że proste?
Smakosze mogą zmodyfikować przepis wedle swojego uznania. Mile widziane są zioła i czosnek. Sałatka jest pyszna!
Papryka czerwona i por
Pora na… pora! Oczywiście tego pokrojonego w plasterki. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, utarte jabłko, kukurydzę z puszki i pietruszkę. Mieszamy, a następnie dodajemy doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę śmietany lub majonezu.
Do tej sałatki idealnie pasuje czerwona cebula. Miłośnicy ostrzejszych smaków nie muszą szczędzić pieprzu. W tym wypadku: im więcej, tym lepiej!
W przygotowaniu sałatek może ograniczać nas jedynie wyobraźnia. Najlepsze przepisy powstają w naszych głowach, a później przez długie lata goszczą w naszych sercach i żołądkach!