Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym
60 min 2 osoby <60 zł Wideo

Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Sezon grillowy w pełni! Na ruszcie cała gama produktów. Wraz z nadejściem cieplejszych dni przyszła pora na prawdziwie wiosenną sałatkę. Nieograniczone możliwości jakie daje nam grill postanowiłem wykorzystać i tym razem, sięgając po soczystą kaczkę, garść malin i świeże warzywa. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników orzeźwiających smaków!

Składniki

  •  Marynata do kaczki:
  •  cydr
  •  miód
  •  ocet balsamiczny
  •  świeża mięta
  •  rozmaryn
  •  czosnek
  •  
  •  Marynata do szparagów: 
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  czosnek
  •  
  •  Sałatka z grillowaną kaczką: 
  •  filet z kaczki
  •  papryka czerwona
  •  cebula czerwona
  •  szparagi
  •  gruszka
  •  pomidorki koktajlowe
  •  rukola
  •  mix sałat
  •  ocet balsamiczny
  •  oliwa
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  •  sos malinowy
  •  
  •  Sos malinowy:
  •  świeże maliny
  •  cydr
  •  miód
  •  sok z limonki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przed grillowaniem warto zamarynować kaczkę aby wzbogacić jej smak i aromat. W tym celu połączyłem ze sobą cydr, miód i ocet balsamiczny, następnie dodałem mięte, rozmaryn oraz posiekany czosnek. Kaczkę przełożyłem do naczynia z zalewą i odstawiłem ją w chłodne miejsce.
  2. Pamiętajmy, że im dłużej pozwolimy mięsu się marynować, tym bogatszy smak potrawy uzyskamy.
  3. Tuż przed rozpoczęciem grillowania, postanowiłem również zamarynować szparagi. Użyłem oliwy z oliwek, soli, pieprzu, a także niewielką ilość posiekanego czosnku. Pozostawiłem je na pewien czas, by zdążyły nabrać odpowiedniego smaku. Następnie nadziałem szparagi na szpikulce, tworząc szaszłyki.
  4. W tym czasie grill rozgrzał się do odpowiedniej temperatury i mogłem już wrzucać na ruszt kaczkę.
  5. Mięso grillowałem metodą bezpośrednią, w 180 stopniach, skórą do dołu. Po 5 minutach zmieniałem jego stronę, pamiętając, aby mięso wewnątrz zachowało delikatnie różowy kolor.
  6. Warzywa tworzące bazę mojej sałatki pokroiłem w kawałki. Na ruszt dodałem czerwoną cebulę, paprykę, gruszkę i szaszłyki ze szparagów. W międzyczasie zabrałem się za przygotowanie sosu, który stanowił kluczowy składnik całego dania.
  7. Maliny wymieszałem z odrobiną cydru, całość rozgniotłem, aby następnie dodać miód, sok z limonki, sól i pieprz. Otrzymałem sos o idealnej konsystencji i orzeźwiającym aromacie.
  8. Po 10 minutach grillowania odstawiłem kaczkę na strefę pośrednią, aby mięso doszło, polewając je od czasu do czasu pozostałą marynatą. Warzywom pozwoliłem grillować się nieco dłużej. Gdy wszystko było już gotowe, odłożyłem kaczkę na 10 minut pod przykrycie, aby zawarte w niej soki rozłożyły się w filecie.
  9. Na koniec połączyłem mix sałat ze świeżą rukolą, dodałem pokrojone wcześniej pomidorki koktajlowe oraz zgrillowane kawałki cebuli, papryki, gruszki i posiekane szparagi. Warzywa delikatnie skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Dodałem do smaku sól, pieprz.
  10. Mięso kaczki pokroiłem w cienkie plastry i ułożyłem na wierzchu sałatki, całość polałem sosem malinowym, który nadał potrawie doskonałej słodyczy i wyrazu.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Kurczak piri piri z grilla 30 min >5 osób Kurczak piri piri z grilla
Nowy Stek z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek z grilla
Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos