Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami
Kto myśli, że dania z grilla muszą być tłuste i niezdrowe, ten jest w błędzie. Po raz kolejny chciałybyśmy obalić ten mit. Aby grillowane dania były dietetyczne, wystarczy jedynie odrobina kreatywności. Wbrew pozorom – nie czasu. Ten tylko zaoszczędzamy, gdyż na grillu z łatwością możemy przygotowywać jednocześnie kilka produktów. Tak właśnie było w przypadku sałatki z serem halloumi i grillowanymi warzywami.
Bazą proponowanej przez nas sałatki jest ser halloumi, czyli półtwardy ser produkowany z mleka owczego na Cyprze. Smakiem przypomina połączenie włoskiej mozzarelli i polskiego oscypka. Ostatnio to nasz ser numer jeden.
Przeczytaj też: Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady
Jak sałatka – to oczywiście warzywa. Z cypryjskim serem idealnie komponują się: grillowana cukinia, papryka, marchewka i burak. Sałatkę z grillowanym serem halloumi wzbogaciły prażone na grillu orzechy włoskie oraz sos na bazie octu balsamicznego i syropu klonowego. Musimy przyznać, że nasze kubki smakowe były bardzo usatysfakcjonowane tym wyborem.
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- 25 g szpinak
- 25 g roszponka
- 80 g cukinia
- 80 g burak
- 80 g marchewka
- 80 g papryka
- 120 g ser halloumi
- 30g orzechy włoskie
- 90 g chleb żytni
- 50 ml ocet balsamiczny
- 30 ml syrop klonowy
- 20 g oliwa z oliwek
- słodka papryka
- oregano
Przygotowanie:
- Grill ogrodowy rozgrzewamy do 170 stopni. Cukinię i obranego buraka kroimy w półplasterki. Paprykę i obraną marchewkę w paski. Warzywa marynujemy w oliwie z przyprawami – słodką papryką i oregano.
- Wszystko przekładamy do kosza akcesoria do grilla na warzywa. Grillujemy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na płycie na około 5 minut przed końcem przyrządzania warzyw. Na płycie delikatnie prażymy posiekane orzechy włoskie. Na ruszt do grilla pieczywo – po minucie z każdej strony.
- W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki z serem halloumi. W rondelku podgrzewamy ocet balsamiczny połączony z syropem klonowym – do momentu zredukowania sosu (aż będzie ciemniejszy i osiągnie gęstą konsystencję).
- Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, komponujemy sałatkę z grillowanym serem halloumi. Na mieszance roszponki i szpinaku układamy grillowane warzywa i ser. Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem. Sałatkę z grillowanym serem halloumi podajemy z pieczywem.