Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami
30 min 2 osoby <60 zł

Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami

Kto myśli, że dania z grilla muszą być tłuste i niezdrowe, ten jest w błędzie. Po raz kolejny chciałybyśmy obalić ten mit. Aby grillowane dania były dietetyczne, wystarczy jedynie odrobina kreatywności. Wbrew pozorom – nie czasu. Ten tylko zaoszczędzamy, gdyż na grillu z łatwością możemy przygotowywać jednocześnie kilka produktów. Tak właśnie było w przypadku sałatki z serem halloumi i grillowanymi warzywami.

„Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a z nią ochota na lekkie posiłki i sezonowe warzywa. Sałatki to idealny pomysł na lunch lub kolację. Pięknie i kolorowo wyglądają, mają mnóstwo wartości odżywczych i są sycące.” Ewa i Natalia

Bazą proponowanej przez nas sałatki jest ser halloumi, czyli półtwardy ser produkowany z mleka owczego na Cyprze. Smakiem przypomina połączenie włoskiej mozzarelli i polskiego oscypka. Ostatnio to nasz ser numer jeden.

Przeczytaj też: Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

Jak sałatka – to oczywiście warzywa. Z cypryjskim serem idealnie komponują się: grillowana cukinia, papryka, marchewka i burak. Sałatkę z grillowanym serem halloumi wzbogaciły prażone na grillu orzechy włoskie oraz sos na bazie octu balsamicznego i syropu klonowego. Musimy przyznać, że nasze kubki smakowe były bardzo usatysfakcjonowane tym wyborem.

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 25 g szpinak
  • 25 g roszponka
  • 80 g cukinia
  • 80 g burak
  • 80 g marchewka
  • 80 g papryka
  • 120 g ser halloumi
  • 30g orzechy włoskie
  • 90 g chleb żytni
  • 50 ml ocet balsamiczny
  • 30 ml syrop klonowy
  • 20 g oliwa z oliwek
  •  słodka papryka
  •  oregano

Przygotowanie:

  1. Grill ogrodowy rozgrzewamy do 170 stopni. Cukinię i obranego buraka kroimy w półplasterki. Paprykę i obraną marchewkę w paski. Warzywa marynujemy w oliwie z przyprawami – słodką papryką i oregano.
  2. Wszystko przekładamy do kosza akcesoria do grilla na warzywa. Grillujemy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na płycie na około 5 minut przed końcem przyrządzania warzyw. Na płycie delikatnie prażymy posiekane orzechy włoskie. Na ruszt do grilla pieczywo – po minucie z każdej strony.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki z serem halloumi. W rondelku podgrzewamy ocet balsamiczny połączony z syropem klonowym – do momentu zredukowania sosu (aż będzie ciemniejszy i osiągnie gęstą konsystencję).
  5. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, komponujemy sałatkę z grillowanym serem halloumi. Na mieszance roszponki i szpinaku układamy grillowane warzywa i ser. Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem. Sałatkę z grillowanym serem halloumi podajemy z pieczywem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *