Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla

Sycąca przekąska z grilla? Zdecydowanie sandwiche! Te proste do wykonania kanapki można wykonać na sto sposobów i zdecydowanie żaden z nich nie należy do nudnych. Na ostro, słodko czy słono. Wszystko zależy od twojej wyobraźni!

Moda na grille elektryczne wcale nie przemija. Choć podczas letnich miesięcy preferujemy grillowanie na świeżym powietrzu, komfort jaki daje nam grill elektryczny wart jest docenienia. Poniżej przedstawiamy kilka faktów, które mogą przekonać was o dobrodziejstwach posiadania takiego sprzętu w swoim domu.

Jakie korzyści przyniesie grill elektryczny?

Zaletą grilla elektrycznego jest przede wszystkim fakt, że nie emituje on dymu ze spalania węgla, brykietu czy drewna. Jest łatwy w użytkowaniu i zdecydowanie możemy go używać w dowolnej chwili. Przy korzystaniu z tego urządzenia nie ogranicza nas pogoda czy miejsce w którym się znajdujemy. Poza tym, możemy go włączyć w dowolnej chwili, wrzucić na ruszt to, co potrzebujemy, a następnie go wyłączyć.

Niektórzy powiedzą, że grillowanie elektryczne jest zdrowsze i mają w tym trochę racji. Zazwyczaj grille elektryczne posiadają tacki ociekowe, które są wypełniane wodą. Dzięki temu spływający tłuszcz nie zamienia się w substancję rakotwórczą, jak w przypadku topienia się tłuszczu na grillu węglowym. Zatem i cała grillowana potrawa będzie zdrowsza.

1001 sposobów na sandwiche

Sandwiche możemy przyrządzić na wiele sposobów. W zależności od tego czy chcemy potraktować je jako danie główne, przekąskę czy deser, musimy użyć odpowiednich dodatków. Sandwiche serwowane jako przekąska między posiłkami, to danie lekkostrawne, podawane raczej w formie dodatku. Możemy je podawać z mozarellą i grillowanymi warzywami albo z pesto i suszonymi pomidorami.

Kanapka na ciepło serwowana jako danie główne musi być przyrządzona “na bogato”. Nie może w niej zabraknąć dodatku mięsnego, albo rybnego w wersji dla wegetarian. Polecamy sandwicha w wersji z rukolą, grillowanym bekonem, sadzonym jajkiem i awokado. Pycha!

A teraz coś dla łasuchów: sandwich na słodko. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości masło orzechowe, którym smarujemy obydwie części pieczywa. Następnie pokrojonego w plasterki banana kładziemy na całej powierzchni pieczywa. Wisienką na torcie jest odrobina ulubionej konfitury i po wyjęciu z grilla deser gotowy! Smacznego.

Składniki

  •  chleb tostowy
  •  mozarella
  •  bekon
  •  jajko
  •  awokado
  •  pesto
  •  suszone pomidory
  •  
  •  wersja na słodko:
  •  chleb tostowy
  •  masło orzechowe
  •  banan
  •  konfitura

Zobacz również:

Nowy Kurczak na puszce piwa 2h 4 osoby Wideo Kurczak na puszce piwa
Nowy Pikantne żeberka w sosie orzechowym 3h 4 osoby Pikantne żeberka w sosie orzechowym
Nowy Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej 2h 5 osób Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej