Grill360 Przepisy Satay z indyka

Satay z indyka [PRZEPIS]

decofire
0 257
Satay z indyka [PRZEPIS]

Szukasz pomysłu na obiad? Grill master Michał Dobosz i Marek Siol – autor bloga Hungry Eyes polecają przepis na sataya z indyka. To proste danie przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi grillowania.

Dobra rada na początek:

Do przygotowania sataya wybierz tłuste mleko kokosowe i soczyste limonki.

Czy wiesz, że…

Satay to popularne indonezyjskie danie. Kawałki mięsa nadziane na patyczki bambusowe są grillowane i podawane z ostrymi sosami. A najlepiej smakują przygotowane na grill gazowy Broil King.

Satay z indyka – składniki:

  • mleko kokosowe 500 ml
  • limonka 2 szt
  • miód 2 łyżki
  • sos sojowy 50 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • polędwiczki z indyka 500 g

satay indyk

Satay z indyka – przygotowanie

Mięso z indyka oczyść z błon. Pokrój je w paski. Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe.

Indyka nabij (w formie harmonijki) na szpikulce do szaszłyków.

Zobacz też: Ciabatta z grillowanym rostbefem [PRZEPIS HUNGRY EYES]

Do mleka kokosowego wyciśnij sok z limonki i wlej sos sojowy. Dodaj 2 łyżki miodu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dodaj do marynaty.

Indyka marynuj minimum godzinę. Rozgrzej grill do 250 stopni. Mięso połóż na ruszcie.

Satay z indyka podawaj z ćwiartkami limonki i posiekaną kolendrą.

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Sałatka z grillowanych warzyw [PRZEPIS]

decofire
0 31
Makaron z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 22