Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku
30 min 4 osoby <120 zł

Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku

Składniki

  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 8 świeżych małży
  • 1 filet z dorsza
  • 8 obranych krewetek
  • 8 młodych ziemniaków w skórce
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pokrojonych w kostkę papryk w 3 kolorach
  • 1 duża cebula cukrowa pokrojona w kostkę
  •  Szklanka wina białego
  • ½ litra dobrego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  Sos piri-piri (lub tabasco)

Przygotowanie:

  1. Doprowadź do wrzenia 0.7l wody w garnku z dodatkiem przecieru pomidorowego.
  2. Pancerze po krewetkach włóż do wrzątku.
  3. Wywar redukuj do objętości 300 ml, a następnie przecedź go i odstaw na bok
  4. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  5. Włóż kociołek żeliwny Weber bez pokrywki i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywą grilla.
  6. W strefie pośredniego grzania ułóż 8 małych młodych ziemniaków przeciętych na pół, bezpośrednio na ruszcie.
  7. Na dno naczynia nalej oliwę i zeszklij na niej czosnek, chorizo w plastrach, papryki i cebulę. Dodaj zamknięte małże i zalej szklanką wina. Poczekaj, aż wino się zredukuje. Dodaj dorsza oraz pół łyżeczki soli. Wszystko zalej szklanką wywaru z pancerzy krewetkowych oraz połową szklanki sosu pomidorowego. Zamknij dutch oven i zamknij pokrywę grilla.
  8. Po upływie 8 minut otwórz dutch oven, używając żaroodpornej rękawicy. Dodaj krewetki oraz ziemniaki, które piekły się na ruszcie. W razie potrzeby podlej go przecierem pomidorowym (składniki powinny „pływać” w wywarze). Dodaj sól i pieprz do smaku.
  9. Po około pięciu minutach otwórz dutch oven i posyp cataplanę świeżymi liśćmi kolendry i dodaj sos piri-piri (opcjonalnie).
  10. Serwuj cataplanę w naczyniu, w którym została ugotowana, z dodatkiem chrupiącej bagietki.

Zobacz również:

Nowy Pstrąg wędzony 18h 2 osoby Pstrąg wędzony
Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas 30 min >5 osób Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Węgorz wędzony 6h 4 osoby Węgorz wędzony