Grill360 Przepisy Grillowanie ryb Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku

Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku

decofire
0 3451
Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku
Sea food cataplana – Składniki:
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 8 świeżych małży
  • 1 filet z dorsza
  • 8 obranych krewetek
  • 8 młodych ziemniaków w skórce
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pokrojonych w kostkę papryk w 3 kolorach
  • 1 duża cebula cukrowa pokrojona w kostkę
  • Szklanka wina białego
  • Pół litra dobrego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sos piri-piri (lub tabasco) Dutch Oven-przepis-grill
Sea food cataplana – Przygotowanie:
  • Doprowadź do wrzenia 0.7l wody w garnku z dodatkiem przecieru pomidorowego.
  • Pancerze po krewetkach włóż do wrzątku.
  • Wywar redukuj do objętości 300 ml, a następnie przecedź go i odstaw na bok
  • Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  • Włóż kociołek żeliwny Weber bez pokrywki i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywą grilla.
  • W strefie pośredniego grzania ułóż 8 małych młodych ziemniaków przeciętych na pół, bezpośrednio na ruszcie.
  • Na dno naczynia nalej oliwę i zeszklij na niej czosnek, chorizo w plastrach, papryki i cebulę. Dodaj zamknięte małże i zalej szklanką wina. Poczekaj, aż wino się zredukuje. Dodaj dorsza oraz pół łyżeczki soli. Wszystko zalej szklanką wywaru z pancerzy krewetkowych oraz połową szklanki sosu pomidorowego. Zamknij dutch oven i zamknij pokrywę grilla.
  • Po upływie 8 minut otwórz dutch oven, używając żaroodpornej rękawicy. Dodaj krewetki oraz ziemniaki, które piekły się na ruszcie. W razie potrzeby podlej go przecierem pomidorowym (składniki powinny „pływać” w wywarze). Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Po około pięciu minutach otwórz dutch oven i posyp cataplanę świeżymi liśćmi kolendry i dodaj sos piri-piri (opcjonalnie).
  • Serwuj cataplanę w naczyniu, w którym została ugotowana, z dodatkiem chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas grotowania:
15 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Metoda grillowania:
Pośrednia

Akcesoria:
kociołek żeliwny Weber (dutch oven)

Sea food cataplana przepis grill360

GD Star Rating
a WordPress rating system
Sea food cataplana, czyli ryby, muszle, homary po portugalsku, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY