Skrzydełka z kurczaka
Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej i amerykańskiej przygotowaliśmy połączenie tych pozornie odległych smaków – orientalne skrzydełka z kurczaka.
„Skrzydełka przygotowujemy do grillowania, odcinając lotkę – polecam, aby zostawić je do przygotowania innego dania np. wywaru – kolejne cięcie nożem wykonujemy w miejscu, gdzie znajduje się staw. Dzięki temu skrzydełka będą gotowe jeszcze szybciej.”
Kacper Salzman
Skrzydełka z kurczaka w wersji amerykańsko-azjatyckiej? Brzmi smacznie! Wypróbuj nasz nowy przepis i przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotować skrzydełka w glazurze.
Składniki
- pałki i skrzydełka z kurczaka
- sól
- pieprz
- chilli
- cukier
- czosnek granulowany
- oliwa
- imbir
- sos sojowy
- sok z pomarańczy
- sos hoisin
- limonka
Przygotowanie:
- Skrzydełka z kurczaka umyj i pokrój na części – cięcie wykonujemy, odkrawając lotkę oraz w miejscu, w którym znajduje się staw kurczaka. Lotki możemy przeznaczyć na wywar.
- Mięso zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu, chilli i czosnku granulowanym. Odłóż na 2 godziny do lodówki.
- Drewienka do wędzenia (jabłoń) zalej wodą i odstaw.
- Wszystkie palniki ustawiamy na minimum, chcąc osiągnąć niższą temperaturę – około 160 stopni. Skrzydełka odkładamy na górną półkę grilla, żeby poddać je wysokiej temperaturze i częściowo podgotować.
- Do stalowego pojemnika wędzarniczego dodajemy namoczone wcześniej drewienka.
- Podwędzone skrzydełka wrzuć do woka z olejem. Dodaj miód lub cukier, poczekaj aż się skarmelizuje.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony imbir. Dolej sos sojowy, sok z pomarańczy, sok z limonki i azjatycki sos hoisin.
- Poczekaj, aż sos się zredukuje i powstanie glazura. Skrzydełka przełóż na talerz.