Grill360 Aktualności ze świata grillowania Sos barbecue – sos z historią – Inspiracje Grill360

Sos barbecue – sos z historią – Inspiracje Grill360

Sos barbecue – sos z historią – Inspiracje Grill360

Niektórzy uważają, że stanowi zbędny dodatek do dań z grilla. Większość jest zdania, że bez sosu barbecue nie ma mowy o pysznych potrawach z rusztu. Niewielu jednak wie, jak długa historia wiąże się z tym specjałem.

Odmian sosu barbecue jest tyle, że nie sposób ich zliczyć. Ale czy ktoś zastanawiał się nad tym, jak naprawdę smakował sos, którego receptura została opracowana w XVII, w czasach powstania pierwszych kolonii amerykańskich? Chociaż nawiązania do tego niesamowitego dodatku pojawiają się w literaturze angielskiej i francuskiej, to wczesne książki kucharskie nie zawierają przepisów na jego przygotowanie. Można więc powiedzieć, że sos barbecue po prostu był!

Gotowy sos zagościł na rynku w 1926 roku. Od tamtej pory możemy go bez problemu kupić. Zwłaszcza od 1948 roku, kiedy jego produkcją zajęła się firma Heinz.

sos-barbecue

Prawdziwy sos barbecue

Jak tak naprawdę smakuje sos barbecue? Jego podstawowe składniki to przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Łączy więc w sobie kwaśne, słodkie i pikantne smaki. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, lecz można go stosować jak dodatek do wszystkich – również bezmięsnych – potraw.

Ten wyjątkowy specjał można również przyrządzić samemu. Taki rarytas z pewnością będzie smaczniejszy od kupionego w sklepie. Wystarczy na patelni zeszklić drobno pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek. Do tego należy dodać 3 łyżki słodkiej papryki, 4 łyżki musztardy oraz łagodnego ketchupu, 6 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki miodu oraz oleju. Pamiętajmy również o pieprzu. Prawda, że proste?

Sos barbecue jest nieodłącznym elementem grillowania. Jego wyjątkowy smak i charakterystyczny zapach idealnie komponują się z wołowiną, wieprzowiną oraz drobiem. Bez niego grillowane dania nie byłby takie same.

Składniki: 

  • czerwona cebula
  • czosnek
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku

Czas przygotowania:
około 15 minut

Akcesoria:

sos barbecue

GD Star Rating
loading...
Sos barbecue - sos z historią - Inspiracje Grill360, 4.6 out of 5 based on 18 ratings