Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360
30 min

Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

Sosy są istotnym elementem kuchni grillowej. Nadają dodatkową nutę smakową wielu potrawom a kucharzowi wprost stwarzają niewyczerpane możliwości udoskonalenia i wzbogacenia swoich wyrobów. Sosy otwierają wspaniałe pole do eksperymentowania, jeśli zna się podstawy ich przyrządzenia, można je modyfikować na niezliczoną ilość sposobów.

Sos Barbecue z chili pasilla – składniki na 500 ml

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 średniej wielkości ząbków czosnku, obranych
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 suszone strąki chili pasilla oczyszczone z nasion i szypułek, pokrojone na cienkie paski
  • 250 ml pomidorów krojonych z sokiem, z puszki
  • 250 ml jasnego piwa meksykańskiego (albo innego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

W rondelku podgrzać oliwę na średnim ogniu. Mieszając lekko zrumienić czosnek, (4 – 5 minut). Dodać cebulę i chilli. Dusić wszystko jeszcze trzy minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe skadniki. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Rondelek zdjąć z palnika,odstawić jeszcze na 15 minut, żeby chilli zmiękło. Następnie zmiksować sos ręcznym blenderem.

Romesco – Składniki na 175 ml

  • 2 średnie strąki czerwonej papryki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 30 g (4 łyżki) całych migdałów, prażonych
  • 1 mała garść listków pietruszki
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Strąki papryki grillować 12 – 15 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni) przy zamkniętej pokrywie, od czasu do czasu je odwracać aż skórka miejscami sczernieje i pokryję się pęcherzykami. Strąki włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na conajmniej 10 minut. Następnie ściągnąć z nich skórkę, usunąć szypułki oraz gniazda nasienne. W blenderze drobno posiekać czosnek, dodać migdały i także drobno je posiekać. Dodać paprykę, pietruszkę, sól, pieprz kajeński i wszystko rozdrobnić na ziarnistą pastę. Przy włączonym silniku dolewać powoli oliwę aż powstanie gładki sos.

Chimichurri – składniki na 350 ml

  • 4 duże ząbki czosnku, obrane
  • 1 duża garść natki pietruszki
  • 2 garści świeżych listków kolendry
  • 1 mała garść listków bazylii
  • 175 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli (ze sklepu z żywnością azjatycką)

Czosnek posiekać w blenderze. Dodać pietruszkę, kolendrę i bazylię. Wszystko drobno zmiksować. Nie wyłączając silnika, cienkim strumieniem dolewać oliwę, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone