Sposób na przyprawę do grilla

Sposób na przyprawę do grilla

Sezon grillowy w pełni, niektórzy z nas nie wyobrażają sobie wolnego weekendu bez grilla. Piękna pogoda sprzyja organizacji przyjęć na świeżym powietrzu i zaostrza apetyt. Każdy z nas wie, że kluczem do udanego grilla jest świeże mięso, dobrej jakości kiełbasa, sezonowe warzywa oraz odpowiednie przyprawy. A jaki jest najlepszy sposób na przyprawę do grilla?

Na pewno nie raz zdarzyło nam się zepsuć smak potrawy przez nieodpowiednie jej doprawienie. Na rynku jest dostępnych wiele gotowych mieszanek do grilla o przeróżnym smaku, ostrości i konsystencji. Producenci prześcigają się w nadawaniu swoim produktom coraz to wymyślniejszych nazw, ale to niestety nie wpływa na jakość i smak przypraw.

Nawet te z górnej półki mogą okazać się niewystarczające i nie zadowalać kubków smakowych prawdziwych miłośników grillowego szaleństwa. Oczywiście takie zaostrzacze smaku, jak keczup czy musztarda to klasyki, bez których grill nie może się odbyć. Ale mięsne potrawy z grilla będą nam smakować tylko wtedy, kiedy zostaną doprawione odpowiednią mieszanką przypraw. A taką z powodzeniem możemy przyrządzić sami.

Domowe marynaty to świetny sposób na dodanie naszym daniom nowego, oryginalnego smaku, który zachwyci każde podniebienie.

Przygotowanie domowej przyprawy, czy marynaty nie zajmie nam dużo czasu i będzie o wiele tańsze od tej z marketu. Taką marynatę można przygotować z niemalże wszystkich składników, wystarczy tylko umiejętnie je połączyć i nadać odpowiednią konsystencję. Nasze marynaty mogą być pikantne, słodko-kwaśne, słone wytrawne a nawet piwne, w zależności od gustu. Dużą zaletą domowych marynat jet prostota ich wykonania. Aby taką przyrządzić nie musimy nawet wychodzić z domu. Wystarczą nam oliwa lub olej, ocet balsamiczny lub miód, kilka łyżeczek musztardy, ulubiona przyprawa i marynata gotowa.

Aby wydobyć z mięsa pełnię smaku najlepiej jest je zamarynować kilka godzin przed planowanym przyjęciem i przechować w lodówce, wtedy będziemy mieć pewność, że mięso będzie mieć idealny smak i kruchość. Dla tych, którzy mimo wszystko wolą zwykłe przyprawy też istnieje wiele sposobów na przygotowanie domowej mieszanki przypraw do grilla.

W takiej mieszance może znaleźć się sól, pieprz, chili, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, rozmaryn…. i wiele innych. Wybór i możliwości są ogromne, wszystko zależy od naszej fantazji kulinarnej. Połączenie ulubionych ziół da nam pewność, że przygotujemy wyśmienite danie, a ponadto przyprawa przygotowana w taki sposób i zamknięta w szczelnym słoiku starczy nam na kilka razy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i pieniądze.

Składniki

  •  sól
  •  pieprz
  •  oregano
  •  kurkuma
  •  gałka muszkatołowa
  •  rozmaryn

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło