Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Stek Filet Mignon z guacamole krabowym – przepisy na dania z grilla...

Stek Filet Mignon z guacamole krabowym – przepisy na dania z grilla Weber

Stek Filet Mignon z guacamole krabowym – przepisy na dania z grilla Weber
Filet Mignon – składniki:

Na guacamole:

  • duża łagodna papryka chili (najlepiej poblano, długość 12-15 cm)
  • miąższ 1 awokado, pokrojony w kostkę
  • 50 g białego sera, utartego na gładką masę
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 100 g białego mięsa kraba (z puszki)
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone (tylko biała część)
  • 1 łyżka świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • ½ łyżeczki sosu tabasco
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 duża szczypta czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

Filet Mignon:

  • 4 steki z polędwicy wołowej (każdy o wadze 225 g i grubości 4 cm)
  • oliwa
  • gruboziarnista sól morska
  • czarny pieprz, świeżo zmielony
Opis przygotowania:

1. Grill przygotować do pieczenia pośredniego w średniej temperaturze (175 – 230’C)

2. Ruszt oczyścić szczotką. Paprykę chili grillować 7-12 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie, aż skórka miejscami sczernieje i zaczną tworzyć się na niej pęcherze. Od czasu do czasu odwrócić. Paprykę przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut.v

3. Paprykę wyjąć z miski i zdjąć zwęgloną skórkę. Usunąć ogonek, wewnętrzne błony oraz pestki. Miąższ papryki zmiksować z awokado, serem i sokiem z limonki. Przełożyć do średniej miski i wymieszać z mięsem kraba, cebulą dymką oraz liśćmi kolendry. Guacamole doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Przechowywać w miejscu o temperaturze pokojowej, aż steki będą gotowe.

Filet Mignon

4. Steki cienko posmarować z obu stron oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przed grillowaniem odłożyć je na 15-30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.

5. Zwiększyć temperaturę grilla (230-290’C). Steki grillować bezpośrednio nad silnym żarem przy zamkniętej pokrywie, aż się należycie upieką (około 8 minut, aby były różowoczerwone – medium rare). W tym czasie odwrócić je 1-2 razy. Gdyby buchnęły płomienie, odsunąć mięso na brzeg paleniska. Gotowe zdjąć z grilla i odłożyć na 3-5 minut, aby odpoczęło. Wyłożyć na talerz i od razu podawać.

Źródło: J. Purviance , Weber Poleca Steki

Czas przygotowania:
25 minut
Czas grillowania:
15 – 20 minut
Liczba osób – porcji:
4 os.

Przydatne akcesoria:

sztućce do steków 

ruszt na steki Weber GBS

 

 

GD Star Rating
loading...
Stek Filet Mignon z guacamole krabowym - przepisy na dania z grilla Weber, 5.0 out of 5 based on 3 ratings