Grill360 Aktualności ze świata grillowania Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą [PRZEPIS]

decofire
0 671
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą [PRZEPIS]

Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają przepis na stek Porterhouse. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników, a efekt jest zaskakujący. Sprawdź przepis na stek z grilla.

Stek Porterhouse – składniki:

  • whisky
  • fermentowany pieprz
  • wędzona sól
  • miód
  • olej

Sprawdź też: Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Stek Porterhouse – przygotowanie:

Whisky irlandzką Jameson wlewamy do nawilżacza, dodajemy odrobinę octu i miodu. Całość wstrząsamy.

stek porterhouse

Stek smarujemy olejem i wrzucamy na ruszt. Sondę do pomiaru temperatury iGrill wbijamy w najgrubszą część steku, czyli polędwicę i rostbef. Mięso stawiamy na kości na ruszcie (tzw. nagrzewanie kości). Następnie mięso kładziemy na grilla i pieczemy z obu stron. Po obróceniu steku nawilżamy mięso przygotowaną wcześniej whisky.

stek

Stek zdejmujemy z grilla. Wyciągamy z mięsa sondy iGrill. Kroimy na kawałki. Posypujemy solą wędzoną i sfermentowanym pieprzem.

stek porterhouse

Smacznego!

Zobacz ten przepis na naszym kanale na YouTubie!

GD Star Rating
loading...
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą [PRZEPIS], 1.0 out of 5 based on 3 ratings