Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają przepis na stek Porterhouse. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników, a efekt jest zaskakujący. Sprawdź przepis na stek z grilla.

„Porterhouse to problematyczne cięcie, dlatego, że polędwica i rostbef robią się w różnym czasie. Dlatego podczas grillowania musimy sterować stekiem pomiędzy dwiema strefami temperatury. ” Kacper Salzman

Stek Porterhouse jest zbliżony do steku T-bone, ale jest od niego większy. Wycina się go z kością, oddzielającą delikatną polędwicę od soczystego rostbefu. Porterhouse doskonale nadaje się jako danie dla 2 osób – do dobrego steka nie potrzeba wiele, dlatego w przepisie do mięsa dodaliśmy odrobinę fermentowanego pieprzu i wędzonej soli. W trakcie grillowania będziemy nawilżać mięso irlandzką whisky Jameson. Fenomenalny smak i zapach gwarantowany!

Składniki

  •  whisky
  •  fermentowany pieprz
  •  wędzona sól
  •  miód
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Whisky irlandzką Jameson wlewamy do nawilżacza, dodajemy odrobinę octu i miodu. Całość wstrząsamy.
  2. Stek smarujemy olejem i wrzucamy na ruszt. Sondę do pomiaru temperatury iGrill wbijamy w najgrubszą część steku, czyli polędwicę i rostbef. Mięso stawiamy na kości na ruszcie (tzw. nagrzewanie kości). Następnie mięso kładziemy na grilla i pieczemy z obu stron. Po obróceniu steku nawilżamy mięso przygotowaną wcześniej whisky.
  3. Stek zdejmujemy z grilla. Wyciągamy z mięsa sondy iGrill. Kroimy na kawałki. Posypujemy solą wędzoną i sfermentowanym pieprzem.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *