Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa

Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa

Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa

Przedstawiamy kolejna propozycję dla fanów grillowanej wołowiny. Tym razem stawiamy na naszą polską wołowinę, która na ruszt nadaje się idealnie. Michał Dobosz i Kacper Salzman z Grillbastards przygotują wyśmienity stek Ribeye podany z argentyńskim sosem chimichurri z dodatkiem ananasa. Wyszło pysznie, sprawdźcie sami!

Kundel to rasa, która została wyhodowana w Polsce, w bardzo dobrych warunkach. Wysokiej jakości mięso, które jest pyszne i świetnie sprawdza się w roli steków, a przy tym jego cena jest nieco niższa niż rasowej wołowiny.

Stek Ribeye z chimichurri – przygotowanie:

Grillowanie rozpoczynamy od przygotowania tradycyjnego argentyńskiego dodatku – sosu chimichurri. To właśnie ten sos jest podstawowym dodatkiem dla Argentyńczyków do grillowanej wołowiny jak i również do innych mięs. Jego główne składniki to natka pietruszki, czosnek i oliwa.

stek ribeye z-chumichurri-z-ananasem-przepisy-Grill360

Sos można jednak urozmaicać według gustu różnymi dodatkami. Nasza mieszanka to kolendra, pietruszka i mięta. Zioła należy dokładnie posiekać i wrzucić do miski. Pozostało już jedynie doprawienie sosu. Dodajemy więc sól, cukier muscovado, limonkę i chilli dla uzyskania odrobiny wyrazistości. Jako składnik wiążący – oczywiście oliwa z oliwek. Na sam koniec składnik specjalny – grillowany ananas, pięknie wygląda i nadaje całości nieco słodyczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Prosty i  jednocześnie efektowny dodatek do naszej wołowiny jest gotowy.

Pora zająć się mięsem. Stek kroimy na grubość około 3 centymetrów. Może to być nieco więcej, gdyż steki powinny być grube. Mięso smarujemy z obu stron oliwą oraz doprawiamy mieszanką przypraw – kawą, kminem rzymskim, cynamonem i odrobiną cukru.

Stek-Ribeye-przepisy-Grill360-Michała-Dobosza

Wrzucamy na ruszt, gdzie będziemy je grillować metodą bezpośrednią w temperaturze około 300 stopni, po trzy minuty z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, pozowalamy mu nieco odpocząć (w naszym przypadku będzie to 10 minut), dzięki czemu soki równomiernie się rozprowadzą a mięso będzie niezwykle soczyste.

Stek-Ribeye-z-sosem-chimichirri-przepisy-Michał-Dobosz-Grill360

Pozostało nam już tylko pokroić steki. Serwujemy je oczywiście z naszym argentyńskim akcentem – sosem chimichurri. Polecamy wypróbować ten przepis a jesteśmy pewni, że będziecie do niego z przyjemnością wracać przy okazji rodzinnego grillowania. Smacznego!

Stek-Ribeye-z-chimichurri-i-ananasem-Grill360-przepisy

Składniki których potrzebujesz:
  • Stek Ribeye
  • Oliwa z oliwek
  • Kolendra
  • Pietruszka
  • Świeża mięta
  • Czosnek
  • Chilli
  • Cukier Muscovado
  • Sól i pieprz
  • Limonka
  • Ananas
  • Kawa
  • Kmin rzymski
  • Cynamon

GD Star Rating
loading...
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa, 5.0 out of 5 based on 2 ratings