Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

0 156
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Pogoda dopisuje, sezon grillowy trwa w najlepsze a my mamy dla Was kolejny pomysł na letnie grillowanie. Na ruszcie grilla ląduje porządny kawał mięsa. Grillujemy dziś tradycyjnie steka i to nie byle jakiego bo steka Tomahawk! Podamy go z masłem cytrynowym z nutą mięty. Będzie pysznie!

Masło cytrynowe

Zanim wrzucimy steka na ruszt rozpoczynamy od przygotowania dodatku, czyli masła. Masło blendujemy ze skórką cytryny i wyciśniętym sokiem, dodajemy także sól oraz pieprz. Od zwykłej cytryny lepsza będzie ta marynowana, jeśli jednak takiej nie posiadacie, zwykła też zda egzamin.

Po zblendowaniu masło zawijamy w papier do pieczenia, wcześniej dorzucamy kilka listków świeżej mięty. Wkładamy do lodówki, co najmniej na noc.

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Pora na grillowanie steka. Ponieważ mamy już intensywny w smaku dodatek w postaci masła, steka skrapiamy jedynie oliwą z oliwek i wrzucamy na ruszt. W zależności od grubości mięsa, grillujemy kilka minut z każdej strony. Nasz stek grillujemy na płycie żeliwnej, obok układamy połówki cytryn, które w czasie grillowania dodatkowo nadadzą smaku.

Kiedy stek jest gotowy, ściągamy z rusztu a na wierzch układamy wcześniej przygotowane masło. Lemon Butter Steak wygląda wyśmienicie a smakuję jeszcze lepiej! Gwarantujemy, że po spróbowaniu, danie to na stałe zagości w Waszym grillowym menu. Smacznego!

Składniki:

  • Stek Tomahawk
  • Masło
  • Cytryna
  • Świeża mięta
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

GD Star Rating
loading...
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY