Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą
15 min Wideo

Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą

Przepis na udany wieczór w męskim gronie? Zimne piwo i stek Tomahawk Ribeye!

„Tym razem postanowiłem przygotować proste lecz efektowne danie, które z pewnością zostanie docenione przez amatorów mięsnych uczt. ” Michał Dobosz

Befsztyk, którego użyłem to antrykot z kością żebrową o cięciu Tomahawk, sezonowany na sucho oraz mokro. Nie bez powodu nosi on swoją nazwę, bowiem kształt, który posiada przypomina siekierkę bojową używaną przez Indian. Mięso to, jest rzadko spotykane w marketach, w związku z czym powinniście wcześniej odwiedzić swojego rzeźnika.

Ja skorzystałem z uprzejmości sklepu www.befsztyk.pl, który pozytywnie zaskoczył mnie swoim profesjonalizmem, oferując doskonałej jakości mięso pochodzące z polskiej hodowli, w dowolnym rozmiarze. Gdy posiadałem wszystkie niezbędne produkty, zabrałem się za grillowanie.

Składniki

  •  antrykot z kością żebrową, sezonowany, cięcie Tomahawk
  •  olej
  •  świeżo starty kumin
  •  sól gruboziarnista
  •  rozmaryn
  •  sól czosnkowa
  •  pieprz cayenne
  •  cukier brązowy
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  kukurydza cukrowa
  •  świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania Tomahawk potrzebowałem mieszanki aromatycznych przypraw. Sięgnąłem więc po świeżo starty kumin, sól gruboziarnistą, rozmaryn, sól czosnkową, pieprz cayenne, brązowy cukier, oraz świeży pieprz. Całość połączyłem uzyskując naprawdę ciekawy dodatek do mięsa.
  2. Antrykot polałem olejem, po czym obtoczyłem go w marynacie z przypraw. Efekt, który chciałem uzyskać to chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Po rozpaleniu grilla, tomahawk wylądował na ruszcie. Zastosowałem metodę bezpośrednią. Dzięki obecności specjalnej kratki do grillowania steków Sear Grate, nie musiałem przekładać mięsa na zakładki. Wystarczyło 2,5 – 3 minuty z obu stron, aby befsztyk był idealnie usmażony.
  3. W międzyczasie, ugotowaną kukurydzę cukrową ułożyłem na grillu i równomiernie ją opiekłem.
  4. Kiedy befsztyk był prawie gotowy, odłożyłem go na strefę pośrednią, aby doszedł w środku. W celu kontroli stopnia wysmażenia i temperatury, użyłem elektronicznego termometru. Moim celem było osiągnięcie 50 stopni. Była to kwestia 10 – 15 minut.
  5. Gdy wszystko było już gotowe, musiałem powstrzymać apetyt i pozwolić stekowi odpocząć, aby wszystkie soki w nim zawarte, równomiernie się rozłożyły.
  6. Po 10 minutach mogłem wykładać mięso. Na befsztyku ułożyłem kawałek masła i świeże zioła, obok znalazła się pieczona kukurydza.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Pikantne żeberka w sosie orzechowym 3h 4 osoby Pikantne żeberka w sosie orzechowym
Nowy Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej 2h 5 osób Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem