Stek z Rostbefu QUADRILLAGE z sosem Serowo-Pieprzowym

Stek z Rostbefu QUADRILLAGE z sosem Serowo-Pieprzowym

Stek z Rostbefu QUADRILLAGE z sosem Serowo-Pieprzowym

Wydaje się Wam przygotowanie idealnego steka jest trudne i zajmuje dużo czasu? Nic bardziej mylnego! Michał Dobosz i Julian Karewicz udowodnią, że pysznego steka może przyrządzić absolutnie każdy a trwa to zaledwie 20 minut.

Przedstawiamy przepis na stek z Roztbefu z sosem na bazie pieprzu i sera z niebieską pleśnią. Stek przygotowujemy klasyczna metodą QUADRILLAGE, która zapewni nam pięknie wyglądające mięso z wzorem kratki. Danie niezwykle proste, a zarazem efektowne, idealne dla każdego fana mięsnych potraw i wyszukanych intensywnych smaków.

Mięso jakie mamy do dyspozycji jest bardzo wysokiej jakości, świadczy o tym ilość przerostów tłuszczowych. Wspominaliśmy już o tym, że jest to świetny sposób aby rozpoznać jakość mięsa.

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Tradycyjnie smarujemy je oliwą, pieprzymy i solimy z obu dwóch stron.

Grill rozgrzewamy do 300 stopni. Mięso układamy na ruszcie, pod takim kątem aby “wskazywało” godzinę 13:00. W ten sposób uzyskamy pożądany wzór kratki. Zamykamy pokrywę grilla na około 1,5 minuty.

Po tym czasie przekładamy stek na drugą stronę, tak by tym razem “wskazywał” godzinę 11:00 i ponownie zamykamy pokrywę. Następnie przekładamy nasze steki na strefę pośrednią grilla, gdzie powinna panować temperatura 180 stopni, aby odpoczęły i aby soki równomiernie się rozłożyły.

Kiedy steki odpoczywają na grillu, zabieramy się za przygotowanie sosu. Rozpoczynamy od wyciśnięcia średniej wielkości cytryny, uważając przy tym na pestki. Do soku wlewamy dwa razy więcej niż soku z cytryny śmietanki 36 procentowej. Tłusta śmietanka zapobiegnie zważeniu się sosu oraz dobrze połączy się z serem pleśniowym. Na sam koniec dodajemy składnik, który nada wyjątkowości i intensywności naszemu sosowi –  marynowany w solance, zielony pieprz.

Sos stawiamy na palnik i redukujemy go tak, aby pozostała mniej więcej połowa z tego co przygotowaliśmy. Do zredukowanego sosu, dodajemy sera pleśniowego i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści a całość stworzy jednolitą konsystencje. Sos możemy do smaku popieprzyć i posolić, jednak uważajmy z ilością soli, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony.

Stek z Rostbefu podajemy pokrojony, w towarzystwie kremowego i niezwykle aromatycznego pieprznego sosu.

Smacznego!

Stek z Rostbefu – Składniki których potrzebujesz:
  • Stek Rostbef
  • Pieprz i sól
  • Oliwa
  • Cytryna
  • Śmietanka 36 %
  • Marynowany pieprz zielony
  • Ser z niebieską pleśnią

 

GD Star Rating
loading...
Stek z Rostbefu QUADRILLAGE z sosem Serowo-Pieprzowym, 4.2 out of 5 based on 5 ratings