Stek z rostbefu
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Stek z rostbefu

Prezentujemy przepis na idealny stek z rostbefu! Kruche mięso na zielonej pierzynce, oprószone parmezanem, to doskonały pomysł na danie główne.

„Jedno z moich ulubionych, prostych dań. Wystarczy tylko kilka składników, a otrzymujemy naprawdę rewelacyjne danie. Grill powinien mieć temperaturę 300 stopni – stek grillujemy tylko 2 minuty z każdej strony. ” Marek Siol

Stek to „numer jeden” każdego grilla. Nie masz pomysłu, jak go przygotować, żeby był smaczny i robił wrażenie? Wypróbuj nasz przepis na stek z rostbefu. Delikatna i soczysta wołowina doskonale sprawdzi się jako danie główne na specjalne okazje.

Składniki

  • 200 g rostbef
  •  mix sałat ulubiony
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  •  parmezan
  •  sól
  •  pieprz
  •  cytryna

Przygotowanie:

  1. Grill rozgrzej do 300 stopni. Rostbef posmaruj olejem, połóż na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie. Stek trzymamy 2 minuty z jednej strony, następnie przewracamy go na drugą stronę.
  2. Sałatę umyj i wyłóż na talerz. Pół cebuli pokrój w piórka, zgnieć w palcach i ułóż na sałacie. Skrop połową soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Na przygotowaną sałatkę zetrzyj parmezan, a całość polej olejem rzepakowym.
  4. Stek zdejmij z grilla i pokój w plastry (jak grillować steki, aby osiągnąć pożądany stopień wysmażenia, dowiesz się także tutaj). Ułóż na przygotowanej sałatce. Mięso posól i popieprz.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą
Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego 60 min 2 osoby Wideo Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *