Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym
Wydaje się Wam, że przygotowanie idealnego steku jest trudne i zajmuje dużo czasu? Nic bardziej mylnego! Michał Dobosz i Julian Karewicz udowodnią, że pyszny stek może przyrządzić absolutnie każdy, a trwa to zaledwie 20 minut.
Przedstawiamy przepis na stek z rostbefu z sosem na bazie pieprzu i sera z niebieską pleśnią. Stek przygotowujemy klasyczna metodą Quadrillage, która zapewni nam pięknie wyglądające mięso z wzorem kratki. Danie niezwykle proste, a zarazem efektowne, idealne dla każdego fana mięsnych potraw i wyszukanych intensywnych smaków.
Mięso, jakie mamy do dyspozycji, jest bardzo wysokiej jakości, świadczy o tym ilość przerostów tłuszczowych. Wspominaliśmy już o tym, że jest to świetny sposób, aby rozpoznać jakość mięsa.
Składniki
- Stek Rostbef
- Pieprz i sól
- Oliwa
- Cytryna
- Śmietanka 36%
- Marynowany pieprz zielony
- Ser z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania mięsa. Tradycyjnie smarujemy je oliwą, pieprzymy i solimy z obu stron.
- Grill rozgrzewamy do 300 stopni. Mięso układamy na ruszcie, pod takim kątem, aby “wskazywało” godzinę 13.00. W ten sposób uzyskamy pożądany wzór kratki. Zamykamy pokrywę grilla na około 1,5 minuty.
- Po tym czasie przekładamy stek na drugą stronę, tak by tym razem “wskazywał” godzinę 11.00 i ponownie zamykamy pokrywę. Następnie przekładamy nasze steki na strefę pośrednią grilla, gdzie powinna panować temperatura 180 stopni, aby odpoczęły i aby soki równomiernie się rozłożyły.
- Kiedy steki odpoczywają na grillu, zabieramy się za przygotowanie sosu. Rozpoczynamy od wyciśnięcia średniej wielkości cytryny, uważając przy tym na pestki. Do soku wlewamy dwa razy więcej niż soku z cytryny – śmietanki 36-procentowej. Tłusta śmietanka zapobiegnie zważeniu się sosu oraz dobrze połączy się z serem pleśniowym. Na sam koniec dodajemy składnik, który nada wyjątkowości i intensywności naszemu sosowi – marynowany w solance, zielony pieprz.
- Sos stawiamy na palnik i redukujemy go tak, aby pozostała mniej więcej połowa z tego, co przygotowaliśmy. Do zredukowanego sosu, dodajemy sera pleśniowego i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a całość stworzy jednolitą konsystencję. Sos możemy do smaku popieprzyć i posolić, jednak uważajmy z ilością soli, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony.
- Stek z rostbefu podajemy pokrojony w towarzystwie kremowego i niezwykle aromatycznego pieprznego sosu.