Stir-fry z kalmarów w sosie ostrygowym
Czas spróbować czegoś nowego. Co powiesz na kalmary? Jeżeli tylko posiadasz wok na grilla, masz okazję na przyrządzenie wyjątkowego Stir-fry z kalmarów w sosie ostrygowym. No to do dzieła!
Składniki
- 4 obrane z błon zblanszowane kalmary
- 2 drobno siekane ząbki czosnku
- 2 cebule ze szczypiorem
- Łyżeczka prażonego sezamu
- Łyżka oleju
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
- Ulokuj Wok bezpośrednio nad żarem i rozgrzewaj przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
- Nalej na Wok olej i smaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj kalmary pokrojone w dużą kostkę. Zamknij pokrywę grilla na minutę.
- Otwórz grill, dodaj sosu ostrygowego, czosnku oraz pokrojonego szczypioru z dymki. Zamieszaj i zamknij grill na ok. 2 minuty.
- Serwuj kalmary w sosie ostrygowym posypane prażonym sezamem z dodatkiem ryżu jaśminowego.