Superfoods czyli super żywność to produkty spożywcze, które wyróżniają się dużą zawartością cennych składników, czyli witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Do superfoods zaliczają się produkty naturalne, które mogą chronić organizm przed różnymi chorobami. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Najprościej można powiedzieć, że superfoods to naturalne dopalacze – zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie. Na początku opiszemy kilka produktów z listy tych o wyjątkowych właściwościach, a w dalszej części artykułu zaproponujemy, jak można je wykorzystać przy okazji grillowania, aby uczynić je jeszcze zdrowszym.
Komosa ryżowa
Nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w aminokwasy, które są budulcem mięśni i tkanek. Pochodzące z Ameryki Południowej zboże zawiera 18% białka więcej niż inne zboża! Komosa ryżowa może z powodzeniem zastąpić kaszę lub ryż.
Siemię lniane
Bogactwo najbardziej wartościowych kwasów tłuszczowych omega 3, błonnika oraz witamin. W postaci zmielonej – doskonały zamiennik jajek. Siemię lniane usprawnia pracę jelit, poprawia kondycję włosów i paznokci, a także oczyszcza organizm z toksyn. Nasiona lnu można dodawać do pieczywa, deserów oraz koktajli – są neutralne w smaku.
Woda kokosowa
Sekretem popularności wody kokosowej jest wysoka zawartość minerałów i elektrolitów, dzięki którym napój ten świetnie sprawdza się do nawadniania organizmu. Chętnie sięgają po nią zwłaszcza sportowcy oraz wszyscy, którzy chcą uzupełnić braki minerałów po treningu.
Jarmuż
Warzywo to należy do kapustowatych i wykazuje niezwykle dobroczynne działanie. Jest wysoce antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe itp. Jarmuż jest bardzo mało kaloryczny przy jednoczesnym bogactwie substancji odżywczych. Jest bogaty w witaminy A, B, C, K, w magnez, żelazo, potas, cynk, wapno, błonnik, kwas foliowy oraz wiele różnych fitozwiązków. To jeden z najbardziej docenianych superfoods.
Sprawdź także: Najzdrowsze rodzaje sera
Jagody goji
Jagody goji nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. W chińskiej medycynie ludowej wykorzystywane są od wieków. Małe, czerwone jagody goji uznawane są za bombę antyoksydantów, dzięki którym możemy wzmocnić odporność, poprawić pracę mózgu, ochronić się przed chorobami serca i nowotworami oraz wydłużyć życie.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie mają wiele wartości odżywczych. Odznaczają się wysoką zwartością wapnia, wzmacniającego kości i zęby, kojącego nerwy magnezu i obniżającego ciśnienie potasu. Nie brakuje w nich także witaminy E, czyli witaminy młodości. Jednak orzechy brazylijskie ceni się głównie ze względu na zawartość selenu, którego zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów. Orzechy brazylijskie usprawniają ponadto pracę mózgu, jakość męskiego nasienia oraz poprawiają profil lipidowy.
Superfoods – jak wykorzystać powyższe produkty przy okazji grillowania?
Siemię lniane można dodawać, przygotowując mięso mielone na burgery. Łyżeczka siemienia lnianego wystarczy, aby uczynić go bardziej odżywczym. Jarmuż proponujemy potraktować jako baza sałatek będących dodatkiem do potraw z grilla, bądź jako urozmaicenie burgera, zamykając w bułce choćby dwa ciemnozielone liście. Tyle wystarczy, aby zaczerpnąć bogactwa witamin, które oferuje to warzywo. Woda kokosowa może stanowić urozmaicenie dla zwykłej wody i innych napojów goszczących na stołach w trakcie grillowania. Jagody goji natomiast posłużyć mogą jako zamiennik deseru, gdyż mają znakomity, słodki smak.
Sprawdź także: Zdrowy grill w stylu eko. 6 prostych zasad