Szaszłyki z karkówki i mango
Delikatnie przypieczone szaszłyki z karkówki z subtelnym dodatkiem mango tworzą smaczną propozycję dania głównego. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu w wykonaniu Kacpra Salzmana z Grill Bastards oraz Michała Dobosza z Grill360.
„Mango, które znajdziemy w polskich sklepach jest dojrzałe w różny sposób. Jeśli jednak trafimy na mniej dojrzałe owoce, możemy spokojnie umieścić je na grillu, gdzie zrobią się odpowiednio miękkie.”
Kacper Salzman
Masz ochotę na szaszłyka z grilla? Wypróbuj przepis z karkówką i mango. To połączenie Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je przygotować. Dodatek mango sprawia, że szaszłyki z karkówki zyskują zupełnie nowy, niespotykany zazwyczaj smak. Dla wszystkich koneserów i miłośników ciekawych, grillowych połączeń. Szaszłyki z karkówki bez problemu przygotujesz, używając odpowiednich szpadek do szaszłyków.
Składniki
- karkówka
- mango
- cebula czerwona
- kminek rzymski
- czosnek
- sok z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- miód
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na kawałki. Popieprz i posól. Dodaj kmin rzymski. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Całość oblej sokiem z pomarańczy. Dodaj pokrojoną cebulę. Polej mięso miodem. Wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki.
- Mango obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
- Na szpatułki nabij mięso na zmianę z mango. Szaszłyki posmaruj olejem. Połóż je na grillu (jeżeli masz grill z wielopoziomowym systemem grillowania – połóż je nieco wyżej) i co kilka minut obracaj.
- Szaszłyki zdejmij z rusztu i przełóż na talerz.