Szaszłyki z karkówki
Kto nie lubi szaszłyków z grilla? Wszyscy je uwielbiają. Świetnie się sprawdzają przy wspólnym biesiadowaniu. Michał Dobosz i Marek Siol polecają te z karkówki. Zobacz, jak je przygotować.
„Dobra rada na początek: do marynaty dodajesz czosnek? Rozetrzyj go najpierw i posyp solą. Czosnek będzie miał mocniejszy aromat.”
Marek Siol
Przepis na szaszłyki z karkówki, dzięki któremu otrzymasz niesamowicie soczyste i smaczne mięso. Proste dodatki sprawiają, że danie nadaje się doskonale dla osób lubiących tradycyjne potrawy z grilla, a dzięki dodaniu słodyczy miodu i aromatycznego sosu sojowego, zyskuje wyjątkowy smak. Akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj
Składniki
- karkówka
- ketchup pikantny
- sos sojowy
- cebula czerwona
- czosnek
- olej
- miód
- pikle
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na ok. 2 cm plastry. Każdy z nich uderz kilka razy nożem. Dzięki temu marynata lepiej się wchłonie.
- Czosnek obierz i posiekaj. Zmieszaj ketchup z sosem sojowym, miodem i olejem. Dodaj czerwoną cebulę i posiekany wcześniej czosnek.
- Karkówkę natrzyj marynatą. Odstaw do lodówki na około godzinę.
- Plastry karkówki ułóż jeden na drugim. Mięso nabij na szpikulce do szaszłyków. Całość potnij na plastry.
- Rozgrzej grilla minimum do 250 stopni. Szaszłyki połóż na ruszcie i polej olejem.
- Grillowane szaszłyki z karkówki ułóż na talerzu. Podawaj z piklami.