Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli

Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli

Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli

Pierwszego cheeseburgera stworzył w 1924 r. Lionel Sternberger, który wrzucił plasterek sera na rozgrzanego na grillu hamburgera. Dziś jest to jedno z kultowych dań przyrządzanych na ruszcie. Cheeseburgera można przygotować na wiele sposobów – nasza urozmaicona wersja to ta z konfiturą z cebuli, z dodatkiem świeżego szpinaku oraz ketchupem domowej roboty. Zobaczcie koniecznie jak przygotować danie, któremu nie oprze się żaden fan burgerów!

Cheeseburger z grilla

Podstawą dobrego burgera jest wysokiej jakości mięso. Najważniejszą kwestią jest, aby posiadało ono co najmniej 20 % tłuszczu, ponieważ wtedy jest bogate w smak i aromat. Swoje gotowanie rozpoczynamy właśnie od uformowania idealnych burgerów. Uformowane burgery powinny mieć mniej więcej taką samą wielkość jak bułka w której będziemy je podawać. Nie zapomnijmy o zrobieniu niewielkiego zagłębienia na środku burgera, dzięki temu podczas grillowania nie straci on na swojej objętości.  Uformowane burgery smarujemy oliwą z oliwek i  odkładamy na 15 minut by zyskały temperaturę powietrza. W takiej formie będziemy wrzucać je na ruszt.

Cheeseburger z grilla

Kiedy burgery leżakują my zabieramy się za przygotowanie wyjątkowego dodatku – konfitury z czerwonej cebuli. Dodatek niezwykle prosty, który jednak niesamowicie urozmaica smak tego klasycznego dania.  Na patelnię wrzucamy posiekaną w pióra czerwoną cebulę, zalewamy ją octem winnym lub czerwonym winem, zasypujemy cukrem lub  dodajemy odrobinę miodu, całość podsmażamy.

Przyszedł czas na grillowanie burgerów oraz przygotowanie bułek. Burgery tradycyjnie wrzucamy na ruszt, bułki smarujemy roztopionym masłem i układamy na grillu. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na temat tego jak przyrządzić idealne burgery, zachęcamy do zapoznania się z praktycznymi poradami, o których pisaliśmy w jednym z naszych artykułów.

Główny składnik – ser

Jednym z najważniejszych składników cheeseburgera jest oczywiście ser. Do topienia najlepsze będą twarde sery takie jak ementaler lub gouda. Tym razem zamiast położyć cienki plasterek sera bezpośrednio na mięso, roztopimy go w aluminiowej brytfance na ruszcie a następnie dosłownie wylejemy go na gotowego burgera. Nie ma lepszego widoku niż taka ilość ciągnącego się pysznego sera 😉

Cheeseburger z grilla

Pozostało nam już tylko złożyć naszego cheeseburgera. Na bułkę nakładamy solidną porcję konfitury z czerwonej cebuli, następnie mięso a nie wylewamy ser. Dla podbicia smaku dodajemy domowej roboty ketchup ( jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować domowej roboty ketchup zapoznaj się z naszym artykułem). Zielonego akcentu doda nam świeży szpinak. Tym oto sposobem cheeseburger z grilla, godny najlepszego grillamstera jest gotowy do podania!

Smacznego.

Składniki:

  • Mięso na burgery
  • Ser
  • Ketchup
  • Świeży szpinak
  • Bułki
  • Masło
  • Czerwona cebula
  • Ocet winny lub czerwone wino
  • Cukier lub miód
  • Oliwa z oliwek

GD Star Rating
loading...
Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli, 5.0 out of 5 based on 4 ratings