Kurczak w całości. Aromatyczna Jagnięcina. Chrupiąca porchetta. Mięso chrupiące z zewnątrz, ale z zachowaniem odpowiedniej soczystości – to cel każdego, kto korzysta z grilla. Z pomocą przychodzi rożen obrotowy Weber – jedno z najbardziej wszechstronnych narzędzi grillowych.
Najprostsze pomysły okazują się najlepsze. Tak jest również w przypadku rożna. Nie można powiedzieć, aby był to nowy wynalazek. Przygotowywanie potraw nadzianych na szpikulec to dawna tradycja – w średniowieczu używali tej techniki bogaci mieszczanie. Za pieczenie na rożnie odpowiedzialny był chłopiec służący, który siedział przy narzędziu i cierpliwie nim obracał. Dziś rożen to wciąż jedno z najpopularniejszych narzędzi grillowych. Skąd jednak ta miłość do grillowania jedzenia tym sposobem?
Rożen obrotowy Weber – niezwykły szpikulec
W skrócie, rożen obrotowy nadaje się dla każdego, kto lubi podawać soczyste mięso. Przy pieczeniu każdy stara się osiągnąć jak najbardziej delikatny i soczysty, a nie przesuszony efekt. Używając rożna, jesteś pewien, że mięso będzie równomiernie zgrillowane i nie straci swoich soków. Użycie rożna sprawia, że soki obracają się wraz z mięsem. Dzięki temu nie wyparowują, całość jest równomiernie wypieczona, oczywiście z pyszną chrupiącą skórką na wierzchu.
Rożen składa się z dużego pojedynczego szpikulca i pary podwójnych, mniejszych szpikulców, które przytrzymują mięso w odpowiedniej pozycji. Do tego oczywiście mechanizm obracający i – w zależności od modelu Twojego grilla – osłona tworząca odpowiednią przestrzeń.
Rodzaje rożna do grilla Weber
Marka Weber oferuje różne rodzaje rożnów, w zależności od tego, jaki mamy u siebie model grilla. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po rodzajach rożna.
- Rożen do grilla węglowego – posiada dodatkową obręcz którą umieszczamy bezpośrednio na grillu węglowym. Szpikulec ma dodatkowo niewielki silnik i dwa widelce przytrzymujące kawałki mięsa.
- Rożen elektryczny do grilla gazowego – rożen wykonany jest ze stali nierdzewnej. Do szpikulca dołączone są dwa widelce podtrzymujące duże porcje mięsa oraz standardowo – silnik elektryczny. Dzięki temu mięso piecze się samo! Warto jednak polewać je wytopionym tłuszczem, aby pozostało soczyste. Kupując ten rożen zwróć uwagę, czy pasuje do Twojego modelu grilla gazowego.
- Rożen elektryczny do grilla elektrycznego – rożen pasuje do modeli Weber Pulse 1000 i Weber Pulse 2000. Poszerzona osłona ze stali nierdzewnej jeszcze skuteczniej utrzymuje ciepło, zapewniając większą wydajność. Zestaw składa się z: trzonu z uchwytem, dwóch widelców, regulowanej osłony, silnika elektrycznego oraz osprzętu. Rożen tworzy dodatkową przestrzeń na nawet naprawdę duże kawałki mięsa.
Wystarczy raz spróbować!
Wystarczy raz spróbować i pokochasz ten sposób przyrządzania potraw na ruszcie! Jest to jedna z najprostszych metod. Wystarczy nadziać mięso na rożen, umocować bocznymi szpikulcami i umieścić w mechanizmie obracającym. Następnie naciśnij przycisk, a rożen wykona za Ciebie całą pracę.
Ta prosta konstrukcja pozwoli Ci rozpocząć przygodę z rożnem, bez względu na to, czy masz grill węglowy, gazowy czy model z serii Weber Q. Soczysty kurczak, smakowita baranina, czy nawet ananas grillowany w całości są od teraz w zasięgu Twojej ręki. Dzięki różnym akcesoriom uzupełniającym konstrukcje rożna, otwiera się przed Tobą świat kulinarnych eksperymentów.