T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Przyrządzanie steków sprawia mi ogromną frajdę, wobec tego przygotowałem dla Was kolejną solidną porcję wołowiny z dodatkami w postaci aromatycznych ziemniaczków, pieczarek, papryki i dipu na bazie grillowanego czosnku.

„Brzmi pysznie? Zachęcam do skorzystania z przepisu. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zachwyca smakiem.” Michał Dobosz

Rodzaj steku, który użyłem w przepisie to znany większości T-bone, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T dzielącej rostbef i polędwice. Mięso to znajduje się w tylnej części kręgosłupa.

Mój T-bone Limousine, bo tak brzmi pełna nazwa steku, pochodzi z młodego bydła, z polskiej hodowli w Kutnie. Osobiście polecam zajrzeć do sklepu Befsztyk.pl, który oferuje doskonałej jakości wołowinę i szeroką gamę cięć.

Składniki

  •  T-Bone Stek:
  •  stek T-Bone
  •  olej
  •  świeżo mielony pieprz
  •  pieprz cayenne
  •  cukier brązowy
  •  sól czosnkowa
  •  sól gruboziarnista
  •  świeżo mielony kumin
  •  
  •  Masełko bazyliowe do steku:
  •  masło
  •  listki świeżej bazylii
  •  
  •  Pieczone ziemniaki:
  •  ziemniaki
  •  słodka papryka
  •  gałązki świeżego rozmarynu
  •  sól
  •  pieprz czarny
  •  
  •  Dip do ziemniaków:
  •  czosnek
  •  oliwa z oliwek
  •  jogurt grecki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.
  2. Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.
  3. Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.
  4. W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.
  5. Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.
  6. Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.
  7. W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.
  8. Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.
  9. Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.
  10. Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger