Tania wołowina nie znaczy zła wołowina. Stek z łaty zawiera w swoich włóknach mnóstwo smaku. Jest on używany do mieszanek burgerowych a nawet można z niego przygotować esencjonalny wywar wołowy.

London Broil  przygotowuje się z tańszych elementów wołowych, ale przy zachowaniu kilku podstawowych zasad,  możemy przygotować naprawdę pysznego steka.

Kluczem do sukcesu jest tutaj odpowiednia marynata oraz sposób marynowania mięsa. Ponieważ łata nie jest sama w sobie mięsem ani kruchym ani miękkim, ważne jest abyśmy mięso odpowiednio długo marynowali. Najlepiej całą noc przed grillowaniem.

London Broil

Nie tylko długość marynowania mięsa jest tutaj ważna,  ale także składniki jakich użyjemy. Unikamy w marynacie kwasów takich jak ocet, wino, balsamico, sok z cytryny, za to dodajmy odpowiednią ilość soli (sos sojowy, worcestershire, smakowe sole do marynat). Sól w naturalny sposób pomoże zmienić strukturę mięsa, sprawiając, że skruszeje i stanie się bardziej delikatnie.

Ponadto w marynacie mogą się znaleźć imbir, czosnek, ulubiony alkohol (piwo, whisky, porto), pieprz, suszone zioła. Marynatę możemy modyfikować wedle własnych upodobań, ważne aby przestrzegać dwóch wyżej wymienionych zasad.

Jak grillować London Broil?

Przed grillowaniem należy wyjąć mięso z lodówki na około 1 lub 2 godziny. Mięso wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzany ruszt. Grillujemy około 5 minut z każdej strony, uzyskując poziom wysmażenia medium rare lub medium (jeśli pozostawimy je dłużej na grillu, może za bardzo stwardnieć).

London Broil
Jak każdy stek tak i London Broil po zdjęciu z grilla musi “odpocząć”, aby wszystkie soki w mięsie odpowiednio się rozłożyły. Ten typ steka podaję się pokrojonego na cienkie plastry. Należy tutaj pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie – mięso kroimy w  poprzek włókien, nigdy wzdłuż – w przeciwnym razie mięso będzie trudne do pogryzienia. Steki z Łaty znajdziecie w sklepie Befsztyk.pl. Smacznego!