Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Nasz pomysł na tapas z grilla to kurczak w połączeniu z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie!

Tapas z kurczaka – Informacje o przepisie:

Czas przygotowania: 45 min

Czas przyrządzania: 1 Godz.

Stopień trudności: Łatwe

Akcesoria: Podwójne szpikulce

Metoda grillowania: Bezpośrednia

Składniki:

  • Filety z piersi kurczaka – 4 sztuki
  • Drobno posiekany czosnek – 1 ząbek
  • Rozmaryn – dwie gałązki
  • Świeży tymianek – dwie gałązki
  • Listki szałwii lub 15 dużych listków (wtedy przepołowić wzdłuż)
  • Oliwki zielone bez pestek – 8 sztuk
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Listki tymianku i rozmarynu drobno posiekać i przełożyć do miski z oliwą z oliwek.
  • Dodać posiekany czosnek i dobrze wymieszać.
  • Filety z piersi kurczaka pokroić w wąskie paski (długości ok. 8-10 cm, grubości 1,5 cm), posolić i lekko posypać pieprzem.
  • Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, do czasu aż nabierze aromatu ziół i czosnku. Wyjąć mięso, zostawić do odcieknięcia. Kawałki owinąć wzdłuż listkiem szałwii. Nadziać na rozwidlone szpadki. Mięso przeciąć w połowie, na każdy koniec szpadki nadziać po 1 oliwce.
  • Wrzucić na ruszt.
GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY