Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber
60 min 4 osoby <60 zł

Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Nasz pomysł na tapas z grilla to kurczak w połączeniu z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie!

Składniki

  • 4 Filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  •  Listki szałwii lub 15 dużych listków (wtedy przepołowić wzdłuż)
  • 8 sztuk, Oliwki zielone bez pestek
  •  sól
  •  pieprz
  •  Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Listki tymianku i rozmarynu drobno posiekać i przełożyć do miski z oliwą z oliwek.
  2. Dodać posiekany czosnek i dobrze wymieszać.
  3. Filety z piersi kurczaka pokroić w wąskie paski (długości ok. 8-10 cm, grubości 1,5 cm), posolić i lekko posypać pieprzem.
  4. Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, do czasu aż nabierze aromatu ziół i czosnku. Wyjąć mięso, zostawić do odcieknięcia. Kawałki owinąć wzdłuż listkiem szałwii. Nadziać na rozwidlone szpadki. Mięso przeciąć w połowie, na każdy koniec szpadki nadziać po 1 oliwce.
  5. Wrzucić na ruszt.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 30 min 2 osoby Quesadilla z kurczakiem i warzywami