Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

decofire
0 1538
Tapas z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber
Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Nasz pomysł na tapas z grilla to kurczak w połączeniu z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie! 

Opis przygotowania: Tapas z kurczaka

Listki tymianku i rozmarynu drobno posiekać i przełożyć do miski z oliwą z oliwek.
Dodać posiekany czosnek i dobrze wymieszać.
Filety z piersi kurczaka pokroić w wąskie paski (długości ok. 8-10 cm, grubości 1,5 cm), posolić i lekko posypać pieprzem.
Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, do czasu aż nabierze aromatu ziół i czosnku. Wyjąć mięso, zostawić do odcieknięcia. Kawałki owinąć wzdłuż listkiem szałwii. Nadziać na rozwidlone szpadki. Mięso przeciąć w połowie, na każdy koniec szpadki nadziać po 1 oliwce.
Wrzucić na ruszt.

Składniki:
  • Filety z piersi kurczaka – 4 sztuki
  • Drobno posiekany czosnek – 1 ząbek
  • Rozmaryn – dwie gałązki
  • Świeży tymianek – dwie gałązki
  • Listki szałwii lub 15 dużych listków (wtedy przepołowić wzdłuż)
  • Oliwki zielone bez pestek – 8 sztuk
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Czas przygotowania:
45 min

Czas grillowania:
1 godz.

Stopień trudności:
Łatwe

Metoda grillowania:
Bezpośrednia

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
Podwójne szpikulce

 

tapas

GD Star Rating
loading...
Tapas z kurczaka - przepisy na dania z grilla Weber, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY