Tatar z grilla
Podobno przyrządzenie tatara to sztuka. Nie przepadasz za surowym mięsem, ale tatara chciałbyś spróbować? Sięgnij po wersję podwędzaną. To naprawdę dobrze smakuje!
„Mięso układamy na blaszkę perforowaną – chodzi o to, aby dym krążył i okadzał mięso. Nawet jeśli tatar z zewnątrz delikatnie się zetnie, to w środku nadal będzie odpowiednio surowy. Na tatara możemy wybrać polędwicę, rostbef lub część krzyżową.”
Marek Siol
Prezentujemy przepis na przepyszny tatar wołowy. Delikatnie podwędzany, z nutą marynowanych kurek, będzie wyborną przekąską, która zniknie w mig z talerzy gości. Wypróbuj i zapamiętaj ten niepowtarzalny smak!
Składniki
- 200 g chuda wołowina
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 łyżeczka cebuli dymki posiekanej
- grzanki z bagietki
- parmezan do woli
- 2 łyżeczki musztardy pikantnej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pietruszka
- 1 łyżka - marynowane kurki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Namocz drewienka do wędzenia i przełóż je do stalowego pojemnika na drewienka. Pojemnik układamy pod rusztem, grill rozgrzewamy i czekamy jak drewienka zaczną się dymić.
- Mięso posiekaj i przełóż na tackę do wędzenia. Pozostaw na grillu około 3 minuty.
- Marynowane kurki i pietruszkę posiekaj. Zetrzyj parmezan. Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z olejem rzepakowym. Dodaj łyżkę pikantnej musztardy. Dopraw solą i pieprzem.
- Bagietkę pokrój na duże kromki. Posmaruj je olejem rzepakowym i połóż na ruszcie.
- Gotowe mięso dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Całość wymieszaj dłonią. Dopraw solą i pieprzem. Tatara odstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Grzanki zdejmij z rusztu. Tatara dopraw sosem sojowym i przełóż na bagietkę. Posyp startym parmezanem.