Tatar z grilla
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Tatar z grilla

Podobno przyrządzenie tatara to sztuka. Nie przepadasz za surowym mięsem, ale tatara chciałbyś spróbować? Sięgnij po wersję podwędzaną. To naprawdę dobrze smakuje!

„Mięso układamy na blaszkę perforowaną – chodzi o to, aby dym krążył i okadzał mięso. Nawet jeśli tatar z zewnątrz delikatnie się zetnie, to w środku nadal będzie odpowiednio surowy. Na tatara możemy wybrać polędwicę, rostbef lub część krzyżową.” Marek Siol

Prezentujemy przepis na przepyszny tatar wołowy. Delikatnie podwędzany, z nutą marynowanych kurek, będzie wyborną przekąską, która zniknie w mig z talerzy gości. Wypróbuj i zapamiętaj ten niepowtarzalny smak!

Składniki

  • 200 g chuda wołowina
  •  olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 łyżeczka cebuli dymki posiekanej
  •  grzanki z bagietki
  •  parmezan do woli
  • 2 łyżeczki musztardy pikantnej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  •  pietruszka
  • 1 łyżka - marynowane kurki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Namocz drewienka do wędzenia i przełóż je do stalowego pojemnika na drewienka. Pojemnik układamy pod rusztem, grill rozgrzewamy i czekamy jak drewienka zaczną się dymić.
  2. Mięso posiekaj i przełóż na tackę do wędzenia. Pozostaw na grillu około 3 minuty.
  3. Marynowane kurki i pietruszkę posiekaj. Zetrzyj parmezan. Cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z olejem rzepakowym. Dodaj łyżkę pikantnej musztardy. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Bagietkę pokrój na duże kromki. Posmaruj je olejem rzepakowym i połóż na ruszcie.
  5. Gotowe mięso dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Całość wymieszaj dłonią. Dopraw solą i pieprzem. Tatara odstaw do lodówki na 15-20 minut.
  6. Grzanki zdejmij z rusztu. Tatara dopraw sosem sojowym i przełóż na bagietkę. Posyp startym parmezanem.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber 60 min 3 osoby Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber
Grillowane nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową 90 min 4 osoby Wideo Grillowane nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową
Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym 45 min 4 osoby Polędwica wołowa z sosem winno-cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *