Tosty z krewetkami
Owoce morza to doskonały dodatek do tostów – wypróbuj tego połączenia i przygotuj dla siebie i swoich gości tosty z krewetkami na lunch lub kolację!
„Krewetki na grillu potrzebują 3 do 4 minut – nie dłużej, bo będą wtedy zbyt gumowe. Mają być chrupiące i przyjemnie pękać pod zębami. ”
Marek Siol
Szybka i prosta przekąska z grilla? Postaw na tosty z krewetkami. Michał Dobosz i Marek Siol podpowiedzą Ci, jak przygotować oryginalne tosty z grilla. Doskonałe dla miłośników owoców morza, sprawdzą się także jako przekąski dla Twoich gości na każdej imprezie. Prosty i błyskawiczny przepis, który bez problemu może przygotować naprawdę każdy!
Składniki
- chleb tostowy
- 6 szt. krewetek białych
- kilka plastrów sera Mimollette
- 2 łyżki masła czosnkowego
- mix sałat
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek rozgnieć, dodaj masło i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj.
- Chleb tostowy posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym.
- Krewetki obierz (w zależności od tego, jakie kupujesz krewetki – krewetki mogą mieć w środku jelito, które przed grillowaniem należy usunąć), następnie wrzuć na grilla na około 3-4 minuty. Dodaj odrobinę oleju i odwróć krewetki na drugą stronę.
- Chleb zgrilluj na rozgrzanej płycie żeliwnej (około 30 sekund z każdej strony). Następnie odłóż na górny ruszt.
- Na tak przygotowane tosty połóż ser Mimolette.
- Krewetki posól.
- Tosty zdejmij z grilla. Ułóż na nich krewetki.
- Na wierzch połóż porcję ulubionej sałaty i posyp pokrojoną dymką. Tak przygotowane tosty przykryj kromkami zgrillowanego chleba posmarowanego masłem czosnkowym.