Tosty z krewetkami
15 min 2 osoby <30 zł Wideo

Tosty z krewetkami

Owoce morza to doskonały dodatek do tostów – wypróbuj tego połączenia i przygotuj dla siebie i swoich gości tosty z krewetkami na lunch lub kolację!

„Krewetki na grillu potrzebują 3 do 4 minut – nie dłużej, bo będą wtedy zbyt gumowe. Mają być chrupiące i przyjemnie pękać pod zębami. ” Marek Siol

Szybka i prosta przekąska z grilla? Postaw na tosty z krewetkami. Michał Dobosz i Marek Siol podpowiedzą Ci, jak przygotować oryginalne tosty z grilla. Doskonałe dla miłośników owoców morza, sprawdzą się także jako przekąski dla Twoich gości na każdej imprezie. Prosty i błyskawiczny przepis, który bez problemu może przygotować naprawdę każdy!

Składniki

  •  chleb tostowy
  • 6 szt. krewetek białych
  •  kilka plastrów sera Mimollette
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  •  mix sałat
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek rozgnieć, dodaj masło i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj.
  2. Chleb tostowy posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym.
  3. Krewetki obierz (w zależności od tego, jakie kupujesz krewetki – krewetki mogą mieć w środku jelito, które przed grillowaniem należy usunąć), następnie wrzuć na grilla na około 3-4 minuty. Dodaj odrobinę oleju i odwróć krewetki na drugą stronę.
  4. Chleb zgrilluj na rozgrzanej płycie żeliwnej (około 30 sekund z każdej strony). Następnie odłóż na górny ruszt.
  5. Na tak przygotowane tosty połóż ser Mimolette.
  6. Krewetki posól.
  7. Tosty zdejmij z grilla. Ułóż na nich krewetki.
  8. Na wierzch połóż porcję ulubionej sałaty i posyp pokrojoną dymką. Tak przygotowane tosty przykryj kromkami zgrillowanego chleba posmarowanego masłem czosnkowym.

 

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Makaron z krewetkami 30 min 2 osoby Wideo Makaron z krewetkami
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem
Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *