Pomysł na letni, pyszny i efektowny deser z grilla? Flambirowane banany w rumie z cynamonem i skórką cytryny! Dziś Michał Dobosz prezentuję jak przygotować taki deser. Koniecznie sprawdźcie!
Flambirowane banany w rumie
Pierwsze skrzypce w naszym deserze grają oczywiście banany. Obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny.
Na patelni ustawionej na grillu dodajemy masło oraz dwie łyżki brązowego cukru Muscovado. Wrzucamy banany i podsmażamy do momentu aż zbrązowieją dzięki karmelowi jaki wytworzył się na patelni.
Pora na flambirowanie! Dolewamy rumu, który odparowując “podpali” banany i tym samym nada im charakteru. Na koniec jeszcze tylko starta skórka z cytryny i odrobina cynamonu.
Deser możecie serwować sam lub z dodatkiem lodów. Pięknie wygląda i smakuje przepysznie!
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl