Jeden z największych salonów grilli w Polsce – Decofire, prezentuję grilla węglowego Weber Performer Original 57 cm.

Weber Performer Original

W pokrywie grilla mamy wbudowany termometr, abyśmy mogli kontrolować temperaturę panującą na ruszcie. Mamy uchwyt, nienagrzewający się, wykonany z duroplastu, z dodatkową ochroną, po to aby można było bez rękawiczek ściągnąć pokrywę. Mamy także wywietrzniki do odprowadzania powietrza. Jeżeli w trakcie grillowania chcemy ściągnąć pokrywę i ją gdzieś odłożyć, Weber o tym pomyślał, nie odkładamy jej nigdzie na bok, ponieważ do tego celu mamy specjalny system zwany take away, wbudowany w kocioł grilla, dzięki czemu możemy spokojnie odłożyć pokrywę tak, by w żaden sposób nam nie przeszkadzała. Tworzy ona swojego rodzaju maszt, dzięki czemu może chronić także przed wiatrem.

Weber Performer Original

Patrząc do środka grilla, mamy ruszt o średnicy 57 cm. Ruszt jest wykonany ze stali, z systemem GBS, czyli wymiennych środków. Środek rusztu, możemy zamieć na przykład na patelnie, ruszt na steki, wok, czy też stojak na kurczaka. Poniżej rusztu na którym grillujemy nasze potrawy, znajduję się ruszt na brykiet. Jest on o mniejszej średnicy, wysypujemy na niego brykiet, możemy tutaj grillować metodą pośrednią lub bezpośrednią. Bezpośrednia metoda polega na tym, że wysypujemy brykiet na całej powierzchni dolnego rusztu, natomiast metoda pośrednia to grillowanie za pomocą specjalnych koszy, dzięki czemu mięso możemy ułożyć na środku grilla, a sam brykiet z obu stron umieszczamy w koszach. Metoda ta działa na zasadzie termoobiegu.

Grill całościowo osadzony jest na specjalnym wózku, bardzo wygodnym do transportowania. Mamy tutaj dwa kółka mniejsze i dwa większe, które możemy zablokować, w razie gdyby grill stał na nierównościach. Do dyspozycji mamy także wbudowany specjalny blat roboczy, który jest składany. Na boku grilla znajdują się trzy uchwyty, do odwieszania akcesoriów.

System one touch

W grillu mamy także zamontowany specjalny system one touch. Polega on na tym, że jednym ruchem otwieramy jak i zamykamy doloty powietrza w kotle grilla, dzięki czemu możemy kontrolować temperaturę wewnątrz grilla, jak i grilla wygasić, odcinając całkowicie dopływ powietrza. Producent w standardzie dodaję do grilla specjalny pojemniczek, służy on do odmierzania brykietu na którym grillujemy. Pod kotłem grilla znajduję się popielnik, jest bardzo łatwo ściągany. Do takiego popielnika możemy na przykład wlać trochę wody, wtedy popiół będzie nam się łatwiej osadzał.

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl