Cześć, Jestem Michał Dobosz, ekspert Grill360. Przygotujemy dziś grillowane żeberka wołowe w czerwonym winie. Zapraszam, będzie mega smacznie!

Grillowane żeberka – przygotowanie

Do naszego kociołka lejemy oliwę, ważne żeby był dobrze rozgrzany i wrzucamy żeberka. Chwilę je przypiekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy to zrobić wcześniej, możemy to zrobić w trakcie jak żeberka są w naczyniu. Musimy je dobrze przypiec, tak aby tłuszcz się wytopił. Na spód dodajemy przecier pomidorowy, aby jak najwięcej aromatów się nam uwolniło. Dodajemy również przekrojony na pół czosnek. Po jakimś czasie zaczynamy uzyskiwać piękny kolor naszych żeberek. Przecinamy papryczkę chilli i wrzucamy ją do naszych żeberek. Doprawiamy kolendrą, kminem rzymskim i ziarenkami pieprzu.

Zalewamy to wszystko czerwonym winem, ja mam pół – wytrawne. Leję około litra, resztę wypiję 😉

Alkohol nam odparował, będziemy dolewać teraz bulionu, zamykamy pokrywę grilla na około 2,5 godziny. Temperatura, która powinna panować to jakieś 200 stopni.

Do naszych żeberek, które już dochodzą, dodatkowo przygotuję na patelni podsmażony, wędzony boczek z brązowymi pieczarkami. Kroimy pieczarki w ćwiartki. Podsmażamy najpierw wędzony boczek, kiedy tłuszcz nieco się wytopi, dodajemy pieczarki. Robię to wszystko na bocznym palniku w grillu gazowym, który jak widać, jednak się przydaję 🙂

Żeberka są gotowe, wyciągamy je na talerz. Wykorzystujemy sos z żeberek. Dodajemy wędzony boczek z pieczarkami. Życzę Wam smacznego! Pozdrawiam.

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl