Szaszłyk wieprzowy po kaukasku z grilla
Dziś przygotujemy karkówkę w trochę innej odsłonie. Mianowicie będzie to szaszłyk, stylizowany na mięso kaukaskie. Przypomnijmy, że wcześniej (przed przystąpieniem do grillowania) marynowaliśmy mięso przez cały dzień w solance z kiwi, które dodało trochę kwasu do mięsa, a także z cukrem i z cebulą. Szaszłyk będziemy grillować w niskiej temperaturze, ponieważ właśnie takie preferuje wieprzowina. W tym przypadku będzie to około 160 stopni, przez około 12 minut. Najpierw został rozgrzany grill, a później korki skręcone do minimum. Idealna temperatura do zdjęcia mięsa z rusztu to 68 stopni.
Wieprzowina nie może być różowa w środku lecz musi być całkowicie wypieczona. Temperaturę mięsa dobrze sprawdzać, poprzez wbijanie w nie specjalnego termometru.
Ekspert zaleca podanie wieprzowego szaszłyka z sosem barbecue pomidorowo – śliwkowym oraz z granatem i szczypiorkiem. Ciekawe, prawda?
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz tutaj. W razie pytań, zapraszamy do kontaktu
z naszym ekspertem.
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ: