Dzisiejszy odcinek poświecimy tematowi sosu. Sosu, który został stworzy specjalnie do potraw z grilla. Sos barbecue tradycyjnie jest podawany z wołowiną lub kurczakiem, jednak świetnie smakuję także z żeberkami wieprzowymi. Sos o którym mowa to sos BBQ. Może on łączyć w sobie różne smaki, słodki, kwaśny, pikantny ale może także dominować tylko jeden z nich. Dziś przyrządzimy specjalną wersję tego sosu czyli Królewski Sos BBQ a’la grill360
Sos barbecue składniki:
- 2 drobno siekane cebule czerwone
- 3 ząbki drobno siekane czosnku
- Pół szklanki drobno siekanego imbiru
- Szklanka soku pomarańczowego – najlepiej świeżo wyciskanego
- 2/3 szklanki octu balamicznego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki miodu
- 2 lyzki musztardy Dijon
- 4 łyżki dobrego keczupu, może być nasz ulubiony
- Szklanka pomidorów z puszki
- Łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sos barbecue przygotowanie:
Rozgrzewamy naszego woka w którym będziemy przyrządzać sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną czerwona cebule. Dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekany imbir. Kiedy cebula, imbir i czosnek, ładnie się przysmażą to następnie w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki.
Sos już smakuję świetnie ale czekamy na to aby wszystkie składniki się zredukowały, smaki skondensowały i sos BBQ będzie gotowy. Jeśli chcemy możemy zredukowany sos przesadzić przez sito.
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl