Julian Karewicz i Michał Dobosz z Grill360 grillują. Kolejnym naszym przepisem są bardzo proste placki ziemniaczane z grilla. Sprawdźcie koniecznie!
Zapytacie nas dlaczego robimy placki ziemniaczane z grilla…odpowiedź jest prosta – bo możemy 🙂
Placki ziemniaczane z grilla – przygotowanie
Starliśmy ziemniaki na grubej tarce i dodaliśmy czerwoną cebulę. Dodamy odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby nam wszystko razem połączyła. Do tego dodajemy jajka. Wszystko to najprostszą metodą zamieszamy.
Dodamy także sól – ziemniaki bardzo lubią sól. Sól pomaga wydobyć się skrobi, którą powinniśmy odcisnąć, aby nasze placki były chrupiące. Nie zapominajmy także o dodaniu pieprzu.
Na grillu mamy rozgrzana patelnie w systemie GBS a na niej rozgrzany olej. Zaczynamy odciskać nasze placki. Ważne aby zrobić to dokładnie, formując kulki i odciskając je kilkakrotnie. Powstałe kule spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany olej. Oleju również nie żałowaliśmy, placki muszą się zrobić niemalże na głębokim tłuszczu. Zanim zamkniemy pokrywę, placki delikatnie dociskamy do patelni.
Przyszedł czas na super prosty i super efektowny dodatek. Sporą ilość szczypiorku dodajemy do jogurtu greckiego, pieprzymy oraz solimy. W ten sposób powstał sos jogurtowo szczypiorkowy, który idealnie będzie pasował do naszych placków. Sos można przygotować nieco wcześniej i wstawić go do lodówki, dzięki temu wszystkie składniki “przegryzą się”. Nie zapominajmy także o obróceniu naszych placków.
Gotowe placki wykładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy razem z sosem jogurtowo – szczypiorkowym i dodatkowo dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!
AKCESORIA – Gourmet BBQ System – Patelnia
CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl