Idealny Stek wołowy wymaga nie tylko umiejętności i wiedzy ale także przede wszystkim świetnej jakości mięsa. Michał Dobosz prezentuje najbardziej popularne cięcia steków i udziela cennych wskazówek co do ich przygotowania!

Nie tylko grillowanie steków jest sztuką, ale również wybór odpowiedniego mięsa. Ważna jest marmurkowatość mięsa, wilgotność, kolor, rodzaj sezonowania. Każde cięcie charakteryzuje się czymś innym i smak mięsa także jest różny. Warto znać podstawowe zasady przyrządzania steków i podstawowe rodzaje mięsa, zanim zdecydujemy co wrzucić na ruszt!

Stek wołowy z grilla Michał Dobosz Grill360

Stek wołowy – Omawiane rodzaje:

Tomahawk – Jest to specjalna odmiana cięcia steka cote de boeuf (czyli sezonowanego antrykotu) z zachowanym dłuższym żebrem, ułatwiającym przewracanie steka podczas grillowania lub smażenia.

RibEye – To kawałek mięsa znajdujący się między ósmym a dwunastym żebrem. Obfita marmurkowatość gwarantuje wyśmienity smak mięsa.

Filet Mignon – Pod względem delikatności polędwica ta nie ma sobie równych. Wspaniala, ale kosztowna ekstrawagancję dla wymagających smakoszy.

Rostbef – Rostbef najczęściej pieczemy, smażymy, grillujemy oraz marynujemy. Przygotowujemy z nich steki, rumsztyki lub befsztyki. Mięso najwyższej jakości używamy do przygotowania tatara. Mięso jest soczyste, lekko twarde, ma typowy smak mięsny.

Wagyu – ogólna nazwa kilku ras mięsnego bydła japońskiego, o wyjątkowej jakości i wysokiej cenie. Na przełomie XIX i XX w. niektóre dawne rasy japońskie zostały skrzyżowane z importowanymi z Zachodu

rodzaje steków Michał Dobosz Grill360

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl