Cześć, Michał z grill360.pl. Przygotuję dziś dla Was bardzo proste danie na grillu gazowym w woku, tajskie curry warzywne. Zapraszam!

Do naszego curry potrzebujemy ryż jaśminowy, który zostanie przygotowany na grillu. Warzywa to papryka, czerwona cebula, bakłażan, cukinia, pieczarki, dla ostrości – papryczka chilli. Będziemy także potrzebować sos rybny, pastę curry, mleczko kokosowe i trochę cukru.

Tajskie Curry – przygotowanie

Do aluminiowej miseczki wsypujemy ryż i zalewamy wodą, kładziemy na grillu. Zabieramy się na krojenie warzyw, kroimy je w średnią kostkę. Kiedy nasz ryż będzie gotowy, na grillu kładziemy woka, i wlewamy do niego oliwę zaczynając od boków, tak aby cały tłuszcz był równomiernie rozłożony. Pamiętajmy o tym, aby wok był dobrze rozgrzany przed wlaniem oliwy.

Najpierw wrzucamy cebulę z papryczką chilli, chwilę podsmażamy. Wrzucamy pozostałe pokrojone warzywa. Warzywa rozkładamy równomiernie na woku i zamykamy naszego grilla na 5 minut. Warto co jakiś czas nasze warzywa przemieszać, aby wszystkie zrobiły się równomiernie. Następnie do naszych warzyw dodajemy pastę curry, mleczko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy także sosu rybnego i wsypujemy odrobinę cukru brązowego dla smaku.

Na sam koniec dodajemy przygotowany wcześniej ryż, mieszamy z warzywami, zostawiamy na 2 – 3 minuty i nasze curry jest gotowe!

Smacznego!

CZYTAJ NASZĄ GAZETĘ www.Grill360.pl

No votes yet.
Please wait...
decofire.pl