Vege grillowanie

Vege grillowanie

Wegetariański grill nie musi być nudny. Nie zawsze mięso podczas uczty grillowej musi grać pierwsze skrzypce. Niemożliwe? A jednak! Vege grillowanie jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne, a przygotowane w odpowiedni sposób powinno zasmakować nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom.

Sezon grillowy rozpoczął się w pełni. Czy zdeklarowani weganie i wegetarianie będą się nudzić podczas wspólnego biesiadowania? Nic bardziej mylnego. Potrawy przygotowane w ten sposób mogą zachwycać smakiem i zapachem, nawet bez dodatku soczystej karkówki, którą tak często wsadzamy na ruszt. Vege-zwolennicy mają mnóstwo pomysłów na to, jak zastąpić kiełbaskę czy kaszankę czymś bezmięsnym i nie będzie to tylko papryka czy ziemniaki, choć oczywiście na głównej pozycji w menu znajdą się warzywa.

Mądre zakupy

Przed rozpoczęciem grillowania wybierzmy się na zakupy do osiedlowego warzywniaka i rozejrzyjmy się, co akurat znajduje się na półkach. Bardzo ważna jest dobra jakość i świeżość danego warzywa. Przygotowanie ich do wrzucenia na ruszt, zasadniczo nie różni się od przygotowywania mięsa. Trzeba pamiętać o dokładnym umyciu warzyw, a następnie pokrójmy je w różne kształty: plastry, łódeczki, paski, talarki. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie marynaty, która stanowi bazę, tak jak w przypadku mięsa. Poświęćmy jej chwilę uwagi, ponieważ od tego jak zamarynujemy nasze warzywa będzie zależeć ich finalny smak.

Vege grillowanie – Zrób to sam!

Pokrojonego bakłażana nasmarujmy oliwą, natrzyjmy ulubionymi ziołami, a na koniec skropmy octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Pozostawmy go w takiej marynacie ok. 1 godziny. Później grillujmy, aż brzegi zaczną mocno zmieniać kolor.

Innym pomysłem mogą być marynowane szparagi z czosnkiem i parmezanem. Przygotowujemy marynatę na bazie czosnku, parmezanu, oliwy i oczywiście soli i pieprzu. Odcinamy od szparagów zdrewniałe końcówki i maczamy je we wcześniej przygotowanej marynacie. Grillujemy ok. 5 minut, uważając aby za bardzo się nie przypiekły.

Wybierajmy sezonowe warzywa i owoce, różne sery czy tofu, a nasze vege-menu na pewno nie będzie nudne, a współbiesiadnicy będą zaskoczeni jak oryginalnie można przygotować jedzenie na grilla bez mięsnego dodatku.

Marynowany bakłażan – składniki:

  • duży bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ziół
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny

Marynowane szparagi z czosnkiem i parmezanem – składniki:

  • szparagi
  • czosnek
  • parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Akcesoria:

kosz do grillowania warzyw Weber

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem