Dla wegan grill może stać się prawdziwym rajem. Wystarczy, że zamiast mięsa na ruszt wrzucisz sezonowe warzywa. Szybko, tanio i smacznie. Wegańskie potrawy z grilla nie muszą być nudne! Przekonaj się.
Na polskim ruszcie, jeśli już pojawiają się warzywa – to najczęściej jest to cukinia, papryka i pieczarki. To jednak nie wszystkie warzywa, jakie możesz wyhodować w ogródku. Masz dużo więcej możliwości i kolorowych perspektyw.
Warzywa na grilla – kapusta zaskoczy gości
Tak! To warzywo też można grillować. Przypomnij sobie smak miękkiej, duszonej kapusty z dzieciństwa. Podobną możesz wyczarować na grillu. Warzywo pokrój w grube plastry tak, aby każdy z nich miał kawałek głąba. Jeśli liście mocno opadają przebij je wykałaczką. Posmaruj kapustę oliwą, posól i smaż kilka minut z każdej strony. Liście powinny być lekko przypalone. Grillowana kapusta najlepiej smakuje z sosem sojowym lub sokiem z cytryny.
Kalafior – w plastrach i szaszłyki
Pokrój kalafiora w grube plastry, ćwiartki lub ósemki. Nie przejmuj się odpadającymi różyczkami – możesz je później wykorzystać do szaszłyków. Kalafior najlepiej smakuje, kiedy jest lekko przypalony z zewnątrz i twardy w środku. Gotowego kalafiora posyp curry. Smacznego!
Przeczytaj też: Kolorowe warzywa z woka – Przepisy na dania z grilla Weber
Warzywa na grilla – por doskonale się sprawdzi
Por to najlepszy przyjaciel grilla. Można go piec tak długo, aż zewnątrz będzie prawie całkowicie spalony, a potem zawinąć w folię i dokończyć grillowanie na mniejszym ogniu. Przed podaniem obierz por z wierzchniej warstwy. Środek jest słodki i miękki. Podaj go z kwaśnym jogurtem i cytryną. Możesz do niego dodać też pieczoną bagietkę i orzechy.
Cebula – świetny dodatek do potraw z grilla
Białą cebulę zawiń w folię i piecz, aż będzie miękka. Zajmie to około godzinę, ale w przypadku tego warzywa im dłużej tym lepiej. Wydłub miękki środek – dodaj oliwy, soli i soku z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę. Właśnie stworzyłeś świetny dodatek do zup, bagietek czy innych potraw z grilla.
Pamiętaj!
Przed wrzuceniem warzyw na ruszt umyj je dokładnie i jeśli to konieczne – obierz ze skóry. Możesz je również marynować ulubionymi przyprawami czy ziołami. Tak przygotowane warzywa odstaw na czas 20-60 minut.
Warzywa na grilla – spróbuj marchewki
Przed położeniem na ruszt obgotuj marchewki w mikrofalówce. Pokrój je na plastry, włóż do miski, przykryj folią i podgrzewaj kilka minut. Po wyjęciu z mikrofali polej warzywa olejem i wrzuć na ruszt. Grillowaną marchewkę możesz polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać chili.
To Cię może zainteresować: Zaskocz gości. Owoce na grillu [PRZEPIS]
Kukurydza – zdobędzie uznanie gości
Kolbę warzywa polej oliwą i posyp koperkiem. Zawiń w folię aluminiową i połóż na ruszt. Warzywa na grillu ułóż tak, aby powierzchnia styku z ciepłem ognia była jak największa. Kukurydzę grilluj około 40 minut, a przed podaniem polej sosem sojowym.
Czy wiesz, że…
Kiedy warzywa na ruszcie zaczynają czernieć, należy je jak najszybciej obrócić na drugą stronę i co jakiś czas sprawdzać, czy się nie przypalają.
Grillowane szparagi – samo zdrowie
Obetnij końce warzyw i mocz je w wodzie przez około godzinę. Po wyjęciu osusz i natłuść w oliwie z oliwek. Suche szparagi połóż na grillu i co minutę obracaj. Z rusztu zdejmij kiedy zaczną się rumienić. Jeśli klasyczne rozwiązanie Cię nie satysfakcjonuje – posyp je startym parmezanem lub zgrilluj zawinięte w boczek.
Warzywa na grillu sprawdzają się świetnie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku smaczne. Jedz na zdrowie!
Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!