Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger

Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger

0 127
Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger

Burgery to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych na grillu. Przygotowując je, możemy łączyć ze sobą swoje ulubione składniki a ich wariacji może być nieskończenie wiele. Dziś postawiliśmy na cheeseburgera w wersji klasycznej, idealnie danie na grillową kolację lub obiad.

Informacje o przepisie:

Czas przygotowania – 10 minut

Czas przyrządzania – 10 minut

Stopień trudności – Średni

AkcesoriaPrasa do burgerów

Metoda grillowania – bezpośrednia

Cheeseburger – składniki:

Mielona wołowina – 650 g

Biała cebula pokrojona w kostkę – 2 łyżki

Ketchup – dwie łyżki

Musztarda Dijon – 1 łyżka

Sos Worcester – ½ łyżki

Suszone oregano – ½ łyżki

Gruboziarnista sól morska

Czarny pieprz

Bułki do hamburgerów

Masło – 2 łyżki

Ser cheddar w plastrach – 180 g

Sałata – 4 liście

Korniszony pokrojone w plasterki – 60 g

Cheeseburger

Przyrządzanie:

Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli zmiksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po ugrillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone.

Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią w temperaturze 200 – 260 stopni C. Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem.

Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie,przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej).

Dwie minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów. Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj ketchup.

Smacznego!

GD Star Rating
loading...
Przepisy na dania z grilla Weber - klasyczny cheeseburger, 5.0 out of 5 based on 1 rating