Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger
15 min 4 osoby <60 zł

Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger

Burgery to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych na grillu. Przygotowując je, możemy łączyć ze sobą swoje ulubione składniki, a ich wariacji może być nieskończenie wiele. Dziś postawiliśmy na cheeseburgera w wersji klasycznej, idealnie danie na grillową kolację lub obiad.

Ważny elementem każdego burgera jest przygotowanie soczystego mięsa. Pamiętaj, aby mięso na burgery miało w sobie 20% tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, który zapewnia doskonałe rozprowadzenie aromatów w mięsie.

Składniki

  • 650 g Mielona wołowina
  • 2 łyżeczki białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżki sosu Worcester
  • ½ łyżki suszonego oregano
  •  Gruboziarnista sól morska
  •  Czarny pieprz
  •  Bułki do hamburgerów
  • 2 łyżki masła
  • 180 g Ser cheddar w plastrach
  • 4 liście sałaty
  • 60 g Korniszony pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

  1. Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli zmiksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie, a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Do formowania burgerów możesz użyć także specjalnej prasy do burgerów.
  2. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po grillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone.
  3. Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią w temperaturze 200 – 260 stopni C. Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem.
  4. Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie, przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej).
  5. Dwie minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów. Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj ketchup.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grill burger z dwoma serami 15 min 1 osoba Grill burger z dwoma serami
Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka