Przepisy na dania z grilla Weber – klasyczny cheeseburger
Burgery to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych na grillu. Przygotowując je, możemy łączyć ze sobą swoje ulubione składniki, a ich wariacji może być nieskończenie wiele. Dziś postawiliśmy na cheeseburgera w wersji klasycznej, idealnie danie na grillową kolację lub obiad.
Ważny elementem każdego burgera jest przygotowanie soczystego mięsa. Pamiętaj, aby mięso na burgery miało w sobie 20% tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, który zapewnia doskonałe rozprowadzenie aromatów w mięsie.
Składniki
- 650 g Mielona wołowina
- 2 łyżeczki białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżki sosu Worcester
- ½ łyżki suszonego oregano
- Gruboziarnista sól morska
- Czarny pieprz
- Bułki do hamburgerów
- 2 łyżki masła
- 180 g Ser cheddar w plastrach
- 4 liście sałaty
- 60 g Korniszony pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
- Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli zmiksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie, a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Do formowania burgerów możesz użyć także specjalnej prasy do burgerów.
- Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po grillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone.
- Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią w temperaturze 200 – 260 stopni C. Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem.
- Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie, przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej).
- Dwie minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów. Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj ketchup.