Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzenie za pomocą grilla staje się coraz bardziej popularną metodą przygotowywania potraw. Tendencja ta przyszła z zachodu, a teraz rozpowszechnia się w krajach europejskich.

Jak dobrze uwędzić?

Obecnie wędzenie na grillu odbywa się przy pomocy specjalnych drewienek, które zawierają mało żywicy. Najlepsze jest drewno dębu, orzesznika oraz jadłoszynu. Przy stosowaniu drewna tego typu, powinno się zachować umiar, tak, aby jego zapach nie zdominował potrawy. Wędzenie potraw jest teraz na czasie. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z ta metodą, wybierzmy coś, co na pewno się uda – łososia, czy żeberka.

Wędzenie za pomocą grilla – grill z pokrywą bądź wędzarnia

Wędzić można przy pomocy zwykłego grilla z pokrywą. Wystarczy, że doprowadzimy grill do odpowiedniej temperatury, położymy swoją potrawę na rozgrzanym ruszcie i przykryjemy go pokrywą. Temperatura wewnątrz powinna dochodzić do ok. 150℃. Pod wpływem cyrkulacji powietrza panującego w środku, jedzenie zacznie się wędzić. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, potrzebujemy odpowiednio dużo czasu, aby proces wędzenia się powiódł. Ryby i delikatne mięsa dojdą szybciej, a duszona wieprzowina potrzebuje kilku solidnych godzin.

Dla bardziej zapalonych fanów wędzenia również coś się znajdzie – marka Weber przygotowała specjalne wędzarnie, które potrafią utrzymać odpowiednio niską temperaturę wewnątrz kotła i zapobiegają wysuszeniu potraw.

Wolno, ale ze smakiem

Wędzenie jest nowym sposobem na wydobycie nieznanych wcześniej smaków potraw przyrządzanych na grillu. W erze fastfoodów warto jest zwolnić tempo i poczekać dłuższą chwilę na potrawę, która na pewno będzie warta poświęconego jej wcześniej czasu.

Akcesoria:

wędzarnia Bradley Smoker

wędzarnia Weber 

wędzenie za pomocą grilla weber

GD Star Rating
loading...
Wędzenie za pomocą grilla - nowa europejska tendencja, 4.4 out of 5 based on 8 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 81