Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Chcesz pozbyć się toksyn z mięsa? Użyj rozmarynu!

Chcesz pozbyć się toksyn z mięsa? Użyj rozmarynu!

decofire
0 1193
Chcesz pozbyć się toksyn z mięsa? Użyj rozmarynu!

Rozmaryn to przyprawa, która świetnie komponuję się z większością mięs. Pasuje zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny jak i do ryb. Ma charakterystyczny, lekko sosnowy smak, z nutką imbiru…

Podczas grillowania mięsa w wysokiej temperaturze, tworzą się toksyny zwane aminami heterocyklicznymi, które jednocześnie mogą być rakotwórcze. Aby temu zapobiec, dobrze jest wcześniej zamarynować mięso, ponieważ to właśnie marynowanie mięsa, może w znacznym stopniu zapobiec powstawaniu takich toksyn.

 

rozmaryn
Rozmaryn – niesamowita przyprawa

Jest też jedna przyprawa, która prawie całkowicie eliminuje prawdopodobieństwo wystąpienia amin heterocyklicznych i jest to właśnie rozmaryn. Najnowsze badania pokazują, że dodanie rozmarynu do mięs w czasie gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania może obniżyć ryzyko wysępienia amin heterocyklicznych, w niektórych przypadkach, aż o 90%.

Za taką funkcję rozmarynu, odpowiada specjalny przeciwutleniacz znajdujący się w rozmarynie. Jest to kwas rozmarynowy, karnozol, kwas karnozolowy. Badania pokazują, że im większe stężenie rozmarynu, tym większe prawdopodobieństwo redukcji szkodliwych toksyn. Choć rozmaryn jest przyprawą charakterystyczną i nie każdemu odpowiada jego specyficzny smak, to powinniśmy starać się możliwe jak najczęściej dodawać go do naszych mięs.

GD Star Rating
loading...
Chcesz pozbyć się toksyn z mięsa? Użyj rozmarynu!, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY