Rozmaryn to przyprawa, która świetnie komponuję się z większością mięs. Pasuje zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, jak i do ryb. Ma charakterystyczny, lekko sosnowy smak, z nutką imbiru. Właściwości rozmarynu sprawiają, że jest on z powodzeniem stosowany w leczeniu chorób i przeziębienia. Jest on doskonałym źródłem związków fenolowych oraz flawanoidów, co sprawia, że ma właściwości przeciwutleniające.
Substancje podczas grillowania
Podczas grillowania mięsa w wysokiej temperaturze, tworzą się toksyny zwane aminami heterocyklicznymi, które jednocześnie mogą być rakotwórcze. Aby temu zapobiec, dobrze jest wcześniej zamarynować mięso, ponieważ to właśnie marynowanie mięsa może w znacznym stopniu zapobiec powstawaniu takich toksyn. Rozmaryn zawiera nie tylko olejki eteryczne, ale również szereg innych związków o działaniu biologicznym. Flawanoidy pomagają usuwać toksyny, natomiast garbniki i terpeny nadają ziołu charakterystyczny aromat. Dodatkowo rozmaryn ma wiele prozdrowotnych właściwości, które pomagają nam zadbać o siebie. Zdecydowanie warto uwzględnić go jako zdrowy dodatek do mięs i grillowanych potraw.
Sprawdź także: Przyprawy do potraw z grilla – kolendra
Właściwości rozmarynu
Rozmaryn działa odkażająco i pobudzająco, a dodatkowo usprawnia proces trawienia i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Działanie żółciopędne i chroniące wątrobę
- Działa moczopędnie
- Łagodzi bóle żołądka
- Poprawia trawienie
- Działa przeciwwrzodowo
- Działanie uspokajające na ośrodkowy układ nerwowy
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- Poprawia nastrój i pamięć
- Zapobiega starzeniu się mózgu, a tym samym chorobie Alzhaimera
Rozmaryn – niesamowita przyprawa
Przyprawa, która prawie całkowicie eliminuje prawdopodobieństwo wystąpienia amin heterocyklicznych, jest to właśnie rozmaryn. Najnowsze badania pokazują, że dodanie rozmarynu do mięs w czasie gotowania, pieczenia, smażenia, czy grillowania może obniżyć ryzyko wystąpienia amin heterocyklicznych, w niektórych przypadkach, aż o 90%.
Za taką funkcję rozmarynu odpowiada specjalny przeciwutleniacz znajdujący się w rozmarynie. Jest to kwas rozmarynowy, karnozol, kwas karnozolowy. Badania pokazują, że im większe stężenie rozmarynu, tym większe prawdopodobieństwo redukcji szkodliwych toksyn. Choć rozmaryn jest przyprawą o charakterystycznym aromacie i nie każdemu odpowiada jego specyficzny smak, to powinniśmy starać się możliwe jak najczęściej dodawać go do naszych mięs.
Sprawdź także: Oregano – przyprawy do potraw z grilla