Właściwy grill – Kryteria jakości grilla gazowego

Właściwy grill – Kryteria jakości grilla gazowego

Właściwy grill – Kryteria jakości grilla gazowego

Jedną z najważniejszych umiejętności jakie zdobywa kucharz jest zdolność zastąpienia jednego składnika drugim. Filety z mięsa tuńczyka w razie potrzeby można zastąpić filetami z koryfeny, zamiast steku porterhouse możemy przyrządzić stek t-bone. Jeśli jednak chodzi o grilla – tutaj nie powinniśmy iść na żadne ustępstwa, bowiem nie ma żadnej alternatywy dla wysokiej jakości. Zatem czym kierować się przy zakupie grilla gazowego ?

grill gazowy

1. Sprawdź sposób budowy i długowieczność

Grill jest jednym z tych nabytków, które powinny wytrzymać wiele lat. Zwykle stoi pod gołym niebem, narażony na działanie warunków atmosferycznych, więc musi być solidnie zbudowany. Jeśli wybierzesz grilla ze stali szlachetnej, pamiętaj o masywnej konstrukcji. Długowieczne są także emaliowane powierzchnie. Sprawdź wszystkie rogi, nie powinno być tutaj ostrych krawędzi. Zwróć uwagę na wykończenie, krzywa rama lub asymetryczne drzwiczki są przykładem braku staranności wykonania.

2. Sprawdź wnętrze grilla

Wnętrze i konstrukcja grilla są ważniejsze od zewnętrznego wyglądu. Sprawdź czy pokrywa łatwo się otwiera i zamyka. Czy jest dostatecznie stabilna czy ten chwiejna. Zwróć uwagę również na to czy pręty grilla są mocne, w końcu będą przez najbliższe lata regularnie używane.

3. Palniki we właściwym miejscu

Nierównomierna temperatura jest zmorą każdego miłośnika grillowania. W prawidłowo skonstruowanym grillu, palniki są rozmieszczone w jednakowych odstępach w komorze spalania. Metalowe szyny osłaniają palniki i odprowadzają skapujący tłuszcz daleko od płomieni. Dodatkowo rozprowadzają równomiernie ciepło w komorze grilla.

4. Zapewnij sobie dużo miejsca

Na ruszcie grilla musi być wystarczająco dużo miejsca na grillowanie produktów. Zwróć uwagę, że wiele przepisów wymaga grillowania metodą pośrednią i bezpośrednią, a to oznacza, że produkty mogą być często przesuwane z jednej strefy do drugiej.

grill gazowy

5. Więcej mocy nie oznacza lepszego jedzenia

Według powszechnie panującej opinii im większa moc grilla tym lepiej się grilluje. Jednak nie zawsze się to sprawdza. Moc znamionowa grilla jest mierzona w kilowatach. Dawniej istniały grille gazowe, które z trudem wytwarzały wysokie temperatury. Dziś to nie problem. Gdy powierzchnia grilla nie jest zbyt duża, wystarczająca jest moc znamionowa od 2 do 3 kW.

6. Grill gazowy – Nie trać z oczu najważniejszego

Kupując grill gazowy, należy sprawdzić gdzie skapuje tłuszcz. Tłuszcz jest łatwopalny i jeśli nie zostanie dobrze odprowadzony z wnętrza grilla, może być przyczyną powstawania płomienia. Dobrze zaprojektowany system grillowania, obejmuje także tackę na skapujący tłuszcz, która jest łatwo dostępna od frontowej strony grilla. Sama tacka powinna być głęboka na szerokość dłoni i w miarę możliwości wyposażona w jednorazowe wkładki, znacznie ułatwiające jej oczyszczanie.

7. Jakość dodatkowego wyposażenia

Obecnie dostępne są grille wyposażone w dodatkowe urządzenia , takie jak palnik boczny albo rożen obrotowy. Dostarczają one jeszcze więcej przyjemności z grillowania, o ile są dobrej jakości. Palnik boczny powinien być dostatecznie mocny, by dało się na nim normalnie gotować, w przeciwnym razie nie warto marnować na niego pieniędzy. Palnik musi mieć składaną pokrywę, w innym wypadku zajmuje cenną powierzchnię kiedy jest nieużywany. Pokrywa chroni palnik boczny przed wiatrem i zwiększa jego moc. Jeśli kupujesz grill z rożnem, przetestuj jego silnik. Rożen powinien być bardzo wytrzymały, tak samo kotewki mocujące. Na koniec zwróć uwagę na położenie rożna. Jeżeli silnik albo rożen są umiejscowione nad palnikiem bocznym, możliwości tego grilla są ograniczone.

GD Star Rating
loading...
Właściwy grill - Kryteria jakości grilla gazowego, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Ile kosztuje grillowanie na gazie?

decofire
0 899