Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką

Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką

0 756
Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką

Dziś wraz z gillmasterem Kacprem Salzmanem, postanowiliśmy połączyć ze sobą kuchnię hiszpańską i włoską. Nasza wariacja to włoska focaccia, idealnie miękkie i pyszne ciasto, podane z szaszłykami w hiszpańskim stylu z kiełbasą chorizo, krewetkami i limonką. Przepis, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z grilla!

Włoska Focaccia

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa podawany z różnymi dodatkami. My przygotujemy tradycyjną wersję – z rozmarynem i solą morską. Podstawową różnicą pomiędzy focaccią a konwencjonalną pizzą jest czas wyrastania ciasta. W przypadku focacci jest to znacznie dłuższy czas, gdzie większość rodzajów pizzy jest pieczona zaraz po wyrośnięciu ciasta oraz jego rozwałkowaniu na cienkie ciasto.

Ponieważ przygotowanie Focaccii jest nieco czasochłonne, od razu zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy je letnią wodą. Mieszamy tak, aby dokładnie się rozpuściły. Do drożdży dodajemy 1 kilogram mąki oraz około 7 gramów soli. Całość mieszamy.

Focaccia

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który obficie smarujemy oliwą z oliwek. Blacha zapewni nam zabezpieczenie dzięki któremu ciasto nie rozleję się na grillu, ustawimy ją na specjalnym kamieniu do pieczywa.

Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane, wykładamy je na papier do pieczenia po czym kilka razy zawijamy w tak zwaną “kopertę” i nakłuwamy lekko palcami. Dzięki temu ciasto “napowietrzy się” i będzie puszyste. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby wyrosło.

Hiszpański szaszłyk

Kiedy ciasto wyrasta, my zabieramy się za przygotowanie szaszłyków. Na szpadki nabijamy – surową kiełbasę chorizo, krewetkę i limonkę, powtarzamy tą kolejność do momentu aż szaszłyk będzie gotowy.

Po pierwszym wyrastaniu ciasta, musimy powtórzyć czynności jakie wykonywaliśmy na początku. Ponownie zawijamy ciasto kilkakrotnie w kopertę i nakłuwamy palcami,  po czym odkładamy na kolejne 20 minut.

Łącznie po około półtoragodzinnym wyrastaniu ciasta, przyszedł moment na jego pieczenie. Ciasto należy nieco rozpłaszczyć, delikatnie nakłuć palcami, polać obficie oliwą, dodać gałązki rozmarynu oraz sól morską. Tak przygotowane ciasto układamy na grillu w temperaturze około 200°C i zamykamy pokrywę grilla. Należy zwracać uwagę na proces pieczenia ciasta, aby nie przypaliło się.

Focaccia i szaszłyk

Szaszłyki grillujemy tradycyjnie na ruszcie. Kiedy będą już prawie gotowe, na osobnej patelni redukujemy wino i moczymy w nim szaszłyki. Do zredukowanego wina dodajemy masło, chilli, natkę pietruszki oraz czosnek. W ten sposób powstała emulsja, którą polejemy szaszłyki tuż przed podaniem.

Nasza włosko – hiszpańska wariacja prosto z grilla jest już gotowa. Prezentuję się pięknie i kolorowo, smakuję wyśmienicie. Propozycja idealna na letnią kolację lub obiad.

Smacznego!

 

Składniki:

  • Drożdże
  • Mąka
  • Sól
  • Kiełbasa Chorizo
  • Krewetki
  • Limonka
  • Sól morska
  • Gałązki rozmarynu
  • Czerwone wino
  • Chilli
  • Czosnek
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Masło

Akcesoria:

Szpadki do szaszłyków

Kamień do pizzy/chleba

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY