Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Z czego przygotować burgery? – Alternatywy dla klasycznej wołowiny

Z czego przygotować burgery? – Alternatywy dla klasycznej wołowiny

decofire
0 5824
Z czego przygotować burgery? – Alternatywy dla klasycznej wołowiny

Burger nie zawsze musi być zrobiony z wołowiny. Oto kilka doskonałych alternatyw.

 

Jagnięcina

Wybierz ją jeśli masz ochotę na mięso o szczególnie intensywnym smaku. Odrobinę mielonej jagnięciny, możesz dodać do burgera wołowego lub użyć samego mięsa jagnięcego. Najlepsze burgery jagnięce udają się z mięsa pochodzącego z łopatki. Poproś swojego rzeźnika, żeby zmienił je specjalnie dla Ciebie. Jagnięcina, podobnie jak wołowina, powinna zawierać 20 % tłuszczu.

 

burger

Wieprzowina

Przygotowane z niej burgery należą do najbardziej soczystych. Mięso to trzeba wprawdzie piec nieco dłużej niż wołowinę, co w większym stopniu pozbawia je wilgoci, lecz za to wieprzowina przeważnie zawiera znacznie więcej tłuszczu i wody. Również chude mięso drobiowe, na przykład z kurczaka, można uzupełnić odrobiną wieprzowiny. Wyczujesz w smaku o ile bardziej aromatyczne i soczyste staną się wówczas burgery.

 

burger

Drób

Niektóre z popularnych burgerów robi się z mielonego mięsa kurzego lub indyczego. Delikatne aromaty tych chudych rodzajów mięsa, dopuszczają do głosu inne cenne dodatki, jak posiekane zioła lub drobno pokrojone warzywa. Jasne mięso z piersi jest zbyt chude na burgery, lecz ciemniejsze mięso z udek nadaję się na nie bardzo dobrze. Jak w przypadku wszystkich burgerów z chudego mięsa trzeba użyć substancji wiążącej i chłodzić surowe burgery przez godzinę.

Ryby i owoce morza

Nie każde morskie stworzenie nadaję się na burgery. Najlepsze są krewetki, łosoś i tuńczyk. Ich mięso ma ścisłą konsystencję, nie rozpada się więc również po posiekaniu lub zmieleniu w maszynce do mięsa. Mimo to powinno się do niego dodać substancję wiążącą aby zapobiec rozpadnięciu się burgera na kawałki. Zwykle używa się bułki tartej i jaja. Poza tym burgery z owoców morza przez grillowaniem powinno się włożyć co najmniej na godzinę do lodówki, aby stwardniały.

 

burger

Burger Warzywny

Najzdrowsze burgery przyrządza się ze składników roślinnych. Z fasoli z puszki otrzymuję się piękne kotlety, należy tylko uprzednio opłukać fasolę wodą, odsączyć i rozdrobnić w mikserze. Masę miesza się następnie z jajkiem i bułką tartą, żeby stała się zwięzła. Odrobina drobno posiekanych warzyw dodaje jej wilgoci i smaku. Wegetariańskie burgery są zasadniczo bardzo miękkie. Powinno się je zatem chłodzić co najmniej przez godzinę, a następnie piec na dziurkowanej patelni grillowej lub żeliwnej płycie do grillowania.

 

burger

GD Star Rating
loading...
Z czego przygotować burgery? - Alternatywy dla klasycznej wołowiny, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 1592