Przepis na wątróbkę z grilla – jakie są zalety wątróbki?
Wątróbka to naturalny superfood. Nie ma sobie równych pod względem witamin i minerałów. Wątróbka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, dzięki czemu uwapnia kości i zapobiega osteoporozie, witamin z grupy B, przez co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, kwasu foliowego i żelaza, dlatego chroni przed anemią lepiej niż jakikolwiek inny produkt. Wątroba jest multiwitaminą, znajduje się w niej miedź oraz magnez. Ponadto znajdziemy w niej koenzym Q10 dla serca, a także cholinę cenną dla mózgu.
Jaką wątróbkę wybierać?
Najlepiej spożywać podroby od zwierząt, które nie są przemysłowo wypasane, a większość czasu spędzają na zewnątrz, na trawie. Jeśli nie ma dostępu do Eko mięsa, to najmniejszym złem jest wątróbka cielęca. Najgorsze są wątroby z kurczaków i świń hodowanych przemysłowo, gdyż kumulują one więcej toksyn w stosunku do tych z wolnego wybiegu.
Składniki
- 300g wątróbki drobiowej
- 1 duże jabłko słodkie
- 1 1 cebula czosnkowa
- cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyć, osuszyć lekko, oprószyć cynamonem, solą i pieprzem. Jabłka oczyścić ze skórek i gniazd, pokroić na ćwiartki, a potem w grubsze plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki.
- Do folii aluminiowej włożyć kilka kawałków wątróbki oraz jabłek i trochę cebuli, zawinąć, tworząc szczelnie zamknięte sakiewki , grillować 20 – 25 minut.