Zdrowe czy toksyczne? Choć opinie na ten temat są podzielone, wielu z nas nie wie, że wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i pieczenia potrawy na ruszcie. Jakie są zasady zdrowego grillowania?

Zasady zdrowego grillowania

Grille węglowe

Jeśli jesteśmy właścicielami rusztów węglowych, używajmy do grillowania brykietu lub węgla drzewnego, z którego wyeliminowano szkodliwe substancje. Jako podpałki korzystajmy natomiast z naturalnych substancji, które całkowicie się spalają i nie wydzielają zapachów, np. łupiny orzecha oraz owoce jałowca. Zrezygnujmy ze spalania drewna iglastego, szyszek, igieł, drewna lub papieru. Sprzyjają one wyzwalaniu w potrawach niebezpiecznych dla zdrowia substancji.

grill-stawiamy-na-zdrowie-3

Podczas grillowania warto stosować aluminiowe tacki, żłobione lub specjalnie perforowane. Dzięki nim możemy być pewni, że każda żywność jest oddzielona od żaru i ociekającego z mięsa tłuszczu. Dzięki temu nie ścieka on do paleniska i na mięso oraz nie powoduje powstawanie toksycznych substancji. Nie grilluj zamrożonych potraw i pamiętaj, żeby zawsze dokładnie oczyścić ruszt z pozostałego na nim spalonego tłuszczu.

grill-stawiamy-na-zdrowie-1

Okazuje się, że odpowiednio przyprawione potrawy, np. bazylią, miętą, oregano, tymiankiem lub rozmarynem, redukują powstawanie wolnych rodników! Zamarynowane produkty, wrzucone potem na rusz, są o wiele bardziej strawne.

grill-stawiamy-na-zdrowie-2
Grille elektryczne i gazowe

Posiadacze grilli elektrycznych oraz gazowych mogą być pewni, że przygotowane na nich potrawy są o wiele zdrowsze od tych smażonych i przygotowanych na tradycyjnym ruszcie węglowym. Dania na nich przyrządzone cechują się niewielką zawartością tłuszczu, nie wymagają także ciągłego kontrolowania temperatury pieczenia. Grille elektryczne i gazowe nie dymią, a wytapiany na nich tłuszcz nie kapie na rozgrzany węgiel. Dzięki temu podczas pieczenia nie zachodzą procesy, w wyniku których powstają rakotwórcze związki.

Zasady zdrowego grillowania

Zasady zdrowego grillowania – najzdrowiej wrzucić na ruszt…

Ryby, zwłaszcza morskie, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są dobre dla naszego serca oraz pozwalają zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Warzywa! Są mało kaloryczne, zawierają dużo witamin i mikroelementów, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, by podczas grillowania zachować optymalną temperaturę, a przed wrzuceniem na ruszt, zamarynować warzywa w oliwie z oliwek. Do grillowanej karkówki zawsze warto spożywać owoce, które tak jak warzywa, zawierają antyutleniacze.

Zasady zdrowego grillowania